Ga naar de inhoud
'Zal nog verder oplopen'

Hypotheekrente steeg dit jaar al met 1 procent

Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De gemiddelde hypotheekrente is nu op een haar na 2,5 procent en dat is vrijwel een vol procentpunt meer dan aan het begin van het jaar. Die stijging is nog wat achtergebleven bij die van de kapitaalmarktrente.

Huizenkopers zijn nu fors duurder uit dan drie maanden geleden, blijkt uit cijfers van De Hypotheekshop.

Bij de stijging van de hypotheekrente in het jaar tot nu toe van 1,49 procent tot 2,48 procent gaat het om een gemiddelde van rentes met een looptijd van 5, 10, 20 en 30 jaar en dan zowel met als zonder NHG, legt Martin Hagedoorn, manager Hypotheken bij De Hypotheekshop, uit.

Hypotheekrente
Lees ook:
Hypotheekrente is al verdubbeld: moet je nu snel vastzetten?

Hij spreekt van 'een ongekende toename'. Jarenlang daalde de hypotheekrente namelijk. Maar daar lijkt nu een einde aan te zijn gekomen.

Stijging achtergebleven bij stijging marktrente

Als je de vergelijking maakt met het laagtepunt van het najaar, dan is de gemiddelde hypotheekmarktrente gestegen met 1,05 procentpunt.

Daarmee blijft deze iets achter bij de kapitaalmarktrente (de rente voor leningen met een looptijd van meer dan 2 jaar). Deze nam sinds het najaar namelijk toe met ruim 1,1 procentpunt. Hagedoorn verwacht dan ook nog een inhaalslagje van de gemiddelde hypotheekrente.

Hypotheekrente
Lees ook:
Hypotheekrente hard gestegen: maandlasten nieuw huis lopen op

Of die inhaalslag dan op zo'n 0,1 procentpunt zal uitkomen vindt hij lastig te zeggen.

Al 420 verhogingen dit jaar

Geldverstrekkers, zoals banken en pensioenfondsen, verhoogden de rente die zij vragen in de afgelopen drie maanden in totaal al 420 keer.

Het vorige record stond op 285 in het derde kwartaal 2019, aldus De Hypotheekshop.

Alleen al in maart waren er 167 aanpassingen. Dat is een maandrecord, in februari waren er nog 150 verhogingen.

Record renteverhogingen was eind jaren '70

Het is overigens al wel eerder voorgekomen dat de hypotheekrente in relatief korte tijd flink steeg. Zo steeg de deze tussen juni 1978 en september 1981 met maar liefst 5,1 procentpunt tot 13,4 procent.

De meest recente stijging in die top-vijf dateert van meer dan tien jaar geleden. Tussen september 2005 en juli 2008 ging de hypotheekrente omhoog van 3,4 procent tot 5,7 procent.

Aflossingsvrije
Lees ook:
Aflossingsvrije hypotheek steeds populairder door hoge huizenprijzen

Op niveau van februari 2019

Na de stijging van de hypotheekrente in het jaar tot nu toe staat deze weer op het niveau van februari 2019. Wel zijn momenteel de wat langere rentevaste periodes relatief goedkoper.

De gemiddelde periode waarover consumenten hun rente vastzetten is dan ook bijna twintig jaar. In september vorig jaar werd met een rentestand van 1,42 procent het dieptepunt bereikt.

Bouwen, bouwen, bouwen? De woningmarkt kan ook zonder extra woningen afkoelen

03:24