Garanties verdwijnen

Nieuwe pensioenwet ziet het licht: 'Een mijlpaal'

30 maart 2022 15:25
Pensioenen kunnen sneller omlaag in moeilijke tijden. Beeld © ANP

Na jaren van praten is het dan eindelijk zo ver: vanmiddag is de nieuwe pensioenwet naar de Tweede Kamer gestuurd. Het hele stelsel gaat op de schop. De zekerheid over de hoogte van het pensioen dat je krijgt, verdwijnt.

Daar staat tegenover dat pensioenen in goede tijden sneller kunnen worden verhoogd.

Over hervorming van het pensioenstelsel is jarenlang onderhandeld. In 2019 bereikten kabinet, werkgevers en vakbonden een akkoord. Dat moest nog in wetgeving worden omgezet. Na consultatie gaat de Wet Toekomst Pensioenen nu naar de Tweede Kamer. "Ik ben blij met deze mijlpaal", zegt minister Carola Schouten van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen.

Harde garanties verdwijnen

Onder de huidige regels gelden harde garanties over het pensioen dat je krijgt. Dit heeft tot gevolg dat pensioenfondsen grote buffers moeten aanhouden. Vaak kunnen pensioenen daarom niet worden verhoogd. Afgelopen jaren moesten pensioenen soms zelfs worden gekort.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland heeft niet meer het beste pensioensysteem ter wereld

In het nieuwe stelsel heb je minder zekerheid over het pensioen dat je opbouwt. Voordeel is dat pensioenfondsen minder grote reserves aan hoeven te houden en sneller de pensioenen kunnen verhogen als het meezit. Keerzijde van de medaille is wel dat de pensioenen ook sneller omlaag moeten in slechte tijden.

Wet moet volgend jaar ingaan

Als je dichter tegen je pensioen zit, wordt de beweeglijkheid van de uitkering minder groot. Dat zou moeten voorkomen dat mensen op het moment dat ze met pensioen gaan voor vervelende verrassingen komen te staan.

De plannen moeten nog worden behandeld door de Tweede en Eerste Kamer. Het streven is dat de nieuwe pensioenwet volgend jaar ingaat. Pensioenfondsen hebben dan tot begin 2027 de tijd om naar het nieuwe stelsel over te stappen. Vooruitlopend daarop mogen ze de pensioenen al sneller verhogen.

Kritiek

Fractievoorzitter Martin van Rooijen van 50 Plus is niet te spreken over de nieuwe wet. De politieke partij erkent dat het huidige pensioenstelsel moet worden aangepast omdat mensen langer leven en steeds meer werkenden als zzp'er niet verplicht pensioenpremies betalen.

Volgens 50 Plus zouden die wijzigingen echter binnen het huidige pensioenstelsel kunnen worden doorgevoerd. "Daarvoor is het niet nodig en zelfs hoogst onverantwoord een herverdeling van 1700 miljard euro tussen de generaties op te tuigen", aldus Van Rooijen in een persbericht. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van