Ga naar de inhoud
Tientjes aan premie

Werk je (veel) thuis? Dan kun je besparen op je autoverzekering

Autoschade na een aanrijding. Beeld © ANP

Wie ook na coronatijd deels of geheel blijft thuiswerken, doet er verstandig aan om zijn of haar autoverzekering te checken. Die is namelijk vaak gekoppeld aan het aantal kilometers dat je per jaar rijdt, en wordt goedkoper met minder kilometers op de teller.

Doorgeven dat je minder autorijdt kan tientjes per jaar aan premie schelen, berekende vergelijkingssite Geld.nl.

Werk je zoals veel mensen nu bijvoorbeeld fiftyfifty thuis en op kantoor, dan kan het zomaar zijn dat het aanpassen van je verzekering je ruim 100 euro per jaar kan schelen.

Verschillen zijn groot

De vergelijkingssite bekeek het verschil in prijs bij de tien grootste verzekeraars, voor drie van de meest afgesloten autoverzekeringen: WA, WA + beperkt casco en allrisk. Bij drie verzekeraars maakt de kilometerstand niets uit: FBTO, Centraal Beheer en Aegon laten het aantal gereden kilometers niet van invloed zijn op de premie.

Maar bij de andere zeven loont navragen de moeite. In het rekenvoorbeeld van Geld.nl wordt een 25-jarige bestuurder genomen met een Volkswagen Polo uit 2014, met een WA + beperkt casco verzekering. Bij deze persoon gaat de premie bij Unigarant omlaag met 140 euro omlaag als de bestuurder niet 30.000 kilometer per jaar maar 20.000 kilometer per jaar rijdt. Bij Univé is dat 123 euro.

Ook bij de allriskverzekeringen zijn grote verschillen te zien. In het rekenvoorbeeld van een 35-jarige bestuurder met die verzekering en een Kia Niro uit 2019 lopen de verschillen in premie op tot 120 euro per jaar bij het doorgeven van minder kilometers.

Zes
Lees ook:
Zes vragen over de thuiswerkvergoeding: dit moet je weten

De Consumentenbond sluit zich aan bij het beeld dat Geld.nl schetst. "Zeker als je een dure verzekering hebt, of nog niet zoveel schadevrije jaren, loont het om na te vragen of je premie omlaag kan als je minder rijdt", zegt woordvoerder Joyce Donat. 

'Autoverzekering kan vaak goedkoper'

De autoverzekering is sowieso een kostenpost die de moeite waard is om te checken, stelt Donat. "Wij raden in deze dure tijden aan om te kijken of je verzekeringen elders goedkoper kunnen. Maar de autoverzekering is het interessantst, omdat we zien dat veel mensen een te dure verzekering hebben voor een auto die ouder is geworden."

De Consumentenbond houdt een simpel advies aan: alleen voor nieuwe auto's tot zes jaar is een allriskverzekering nuttig. Bij een auto van zes tot tien jaar is beperkt casco voldoende, en bij een auto ouder dan tien jaar kun je af met alleen de verplichte WA-verzekering.

Jonge
Lees ook:
Jonge automobilist vaak geen benul van kosten schaderijden

Wil je korting op je premie, dan moet je daar overigens wel zelf actie voor ondernemen, door je verzekeraar te bellen en te vragen of die de premie wil verlagen. Die is dat niet verplicht, waarschuwt Donat, maar je kunt het altijd proberen.

Ook andersom

In principe werkt de premieberekening ook de andere kant op: ga je meer kilometers rijden, dan gaat je premie ook omhoog. De Consumentenbond kent geen voorbeelden van consumenten die in de problemen kwamen doordat ze meer kilometers reden dan ze bij hun verzekeraar hadden opgegeven, maar "als je meer rijdt, loop je meer risico op schade. Dan is het logisch dat je meer premie moet betalen."

De premieberekeningen van Geld.nl kun je op deze pagina vinden.