Van onze partner Belastingdienst

Huis gekocht, verkocht of verbouwd? Weet dan welke kosten aftrekbaar zijn

04 april 2022 08:28 Aangepast: 19 april 2022 13:48
Beeld © Belastingdienst

De woningmarkt. Grote kans dat je woning vorig jaar op Funda te koop heeft gestaan of jij je nieuwe thuis of bouwval via het huizenplatform hebt gevonden. Goed nieuws! Want heb je in 2021 een woning gekocht of verkocht, een hypotheek overgesloten of geld voor een verbouwing geleend? Weet dan dat dit invloed heeft op het doen van je aangifte inkomstenbelasting 2021. Om te zorgen dat je geen enkele aftrekpost over het hoofd ziet en terugkrijgt waar je recht op hebt, komt dit lijstje goed van pas.

Bij het kopen, verkopen en / of verbouwen van een huis komt veel kijken. Leonie ter Veld, fulltime blogger van Gewoonwateenstudentjesavondseet.nl, weet er alles van. Vorig jaar heeft zij samen met haar vriend een bouwval gekocht. ‘Een huis van top tot teen opknappen, was iets wat we altijd al eens wilden doen. Toen de kans zich vorig jaar voordeed, hebben we doorgepakt. Ons huidige huis – iets verderop in de straat – hebben we verkocht. Over een paar maanden betrekken we onze ‘bouwval’ dat we nu volledig tot ons droomhuis aan het verbouwen zijn. Een grote klus, een rollercoaster, maar wel een hele onvergetelijke!’

1. Eenmalige aftrekposten

Ter Veld wist van vrienden en familie dat de (ver-)koop, verbouwing of het afsluiten, verhogen of oversluiten van de hypotheek invloed op belastingzaken heeft. ‘Regelmatig werd mij verteld dat je het jaar nadat je een huis hebt gekocht bepaalde kosten kunt terugvragen. Toegegeven, eigenlijk wist ik nooit waar het precies over ging en wist ik weinig over het doen van belastingaangifte (behalve dat je vóór 1 mei aangifte doet), totdat ik zelf een huis kocht en ontdekte om welke aftrekposten het gaat.’

Als je vorig jaar een huis kocht of je hypotheek veranderde voor bijvoorbeeld een verbouwing, kun je de eenmalige kosten die je maakte voor de financiering aftrekken. Denk hierbij aan de advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheekadviseur, notariskosten voor de hypotheekakte en de financieringskosten voor een bouwdepot. En de overdrachtsbelasting? Dit valt in de categorie eenmalige kosten die niet aftrekbaar zijn. Om precies te zien wat wel en niet aftrekbaar is, heeft de Belastingdienst de checklist eigen woning gemaakt die je precies vertelt wat de gevolgen voor je belastingaangifte zijn.

2. Hypotheekrenteaftrek

Naast de kosten die je eenmalig kunt aftrekken, is er de hypotheekrenteaftrek. Een term die vaak in het nieuws voorbijkomt. Wat het is? De rente die je betaalt over de hypotheek is onder bepaalde voorwaarden jaarlijks van je belastbaar inkomen aftrekbaar. Dit zorgt ervoor dat je minder inkomstenbelasting betaalt. De belangrijkste voorwaarde om een leuke meevaller te krijgen, is dat het bedrag dat je leent voor de aankoop of verbouwing van je eigen woning – het koophuis waarin je zelf woont – wordt gebruikt. Verder moet je jaarlijks een bepaald bedrag aflossen en na dertig jaar de volledige hypotheek hebben afgelost.

Kanttekening voor wie in 2021 een woning met overwaarde verkocht en een nieuwe woning kocht. Heb je de overwaarde niet in de nieuwe woning geïnvesteerd, maar voor dat bedrag, of het bedrag van de overwaarde een lening afgesloten, dan is de rente over dat deel van de lening niet aftrekbaar. 

Ter Veld heeft nog de tip om van tevoren na te denken wat je met het te ontvangen bedrag wil doen. ‘Wat ik zelf heel fijn vind, is het geld dat je van de belasting terugkrijgt jaarlijks uit te laten betalen. Zie het als een soort spaarpotje dat aan het einde van het jaar een leuke verrassing is om achter de hand te hebben. Natuurlijk, dit is afhankelijk van je financiële situatie, maar als het kan, dan zou ik het niet maandelijks met een voorlopige aanslag, maar jaarlijks laten uitkeren.’

3. Oversluitkosten

Taxatiekosten, notariskosten en kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie, elke koper krijgt bij het oversluiten van de hypotheek bij dezelfde óf een andere geldverstrekker met deze zogenoemde oversluitkosten te maken. Ook deze zijn in de belastingaangifte aftrekbaar. In veel gevallen betaal je ook een boeterente, oftewel rente waarmee je te maken krijgt als je de hypotheek bij je huidige oversluit óf bij het overstappen naar een andere geldverstrekker. Weet dat deze kostenpost meestal aftrekbaar is.

4. Verbouwingslening

Voor de verbouwers van een koopwoning onder ons. Ben je bezig met energiebesparende verbeteringen aan de woning, zoals het installeren van een warmtepomp of vloerisolatie? Of heb je voor het vervangen van de kozijnen, verbouwing van de badkamer, asbestverwijdering of een andere klus aan het huis geld geleend? In dat geval is de rente over de lening meestal aftrekbaar. Voor de verbouw-, onderhoud- en verduurzamingskosten zelf gaat die vlieger niet op.

Aangifte controleren en aanvullen

Uit eigen ervaring weet Ter Veld dat de belastingzaken net even een ander verhaal zijn wanneer je vorig jaar een huis hebt gekocht. ‘Neem echt de tijd om te ontdekken wat de (ver-)koop, hypotheekoversluiting of verbouwingslening voor gevolgen op het doen van de belastingaangifte heeft en doe het vooral niet last-minute. Althans, zelf ben ik er altijd op tijd bij, omdat er best wat tijd in kan gaan zitten en ik er wel de tijd voor wil nemen.’

Vanwege haar complexe situatie (lees: huis verkopen, nieuw huis kopen, verbouwen, ophogen van het bouwdepot en ZZP’er) heeft de klussende blogger ervoor gekozen om een boekhouder in de arm te nemen die de extra check voor haar doet. ‘Daarbij moet ik wel zeggen dat de Belastingdienst het invullen van de belastingaangifte anno nu zo makkelijk mogelijk maakt en veel gegevens - zoals inkomen en bankgegevens - al voor je heeft ingevuld. Ze loodsen je door het proces heen en ‘confronteren’ je met vragen, zodat je het ook prima zelf kunt doen.’

Ondanks dat de Belastingdienst al veel voorwerk doet, blijft een check belangrijk. Controleer de ingevulde gegevens en lees de toelichting bij de vragen in de aangifte goed, zeker als er in 2021 iets in je situatie is veranderd.

Kom je er zelf niet uit? Vraag hulp!

Bezig met het doen van aangifte en loop je tegen vragen aan? Op www.belastingdienst.nl/koopwoning vind je meer informatie én een handige, persoonlijke checklist. Kom je er zelf echt niet uit? Kijk op belastingdienst.nl/hulp welke hulp het beste bij je past of stel je vraag via Facebook, Twitter of Instagram. Een beetje extra hulp is nooit ver weg.

Heb je inkomsten uit sparen en beleggen? En heb je bij je belastingaangifte vragen over box 3? Ga naar belastingdienst.nl/box3 voor meer informatie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van