Waarde 1,4 miljoen euro

Curator van crypto-oplichterij vindt partij bitcoin terug

24 maart 2022 13:20 Aangepast: 24 maart 2022 15:00
Beeld © ANP

Een lichtpuntje voor de gedupeerden van het failliete cryptobedrijf BNF Fund. Curator Rocco Mulder heeft ruim 1,2 miljoen euro aan bitcoin kunnen incasseren. Ook is er op een eerder ontoegankelijke rekening nog 3,7 bitcoin teruggevonden, ter waarde van zo'n 150.000 euro.

Dat blijkt uit het meest recente faillissementsverslag van BNF Fund. Dat is het failliete fonds achter Bitnextfast, het cryptobedrijf waarmee de destijds 24-jarige Pieter J. in 2018 ruim 5,6 miljoen euro van beleggers wist binnen te harken.

Luxe levensstijl

Dat geld zou hij beleggen in cryptovaluta, maar gebruikte hij in werkelijkheid grotendeels om zijn luxe levensstijl mee te financieren. Ook keerde hij er fictieve rendementen mee uit, om zijn investeerders tevreden te houden.

Na een inval van de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst, ging het cryptobedrijf failliet. Eind vorig jaar werd J. wegens oplichting en witwassen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden. De man ging tegen de uitspraak in hoger beroep.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jonge crypto-oplichter leidde luxeleventje, maar moet nu cel in

Gedupeerde beleggers vestigden sindsdien hun hoop op het verhaal, dat er na het faillissement een aantal rekeningen met cryptovaluta bij handelsplatforms ontoegankelijk waren gebleven. Gezien de koersstijgingen als gevolg van de hype rond het verschijnsel, zouden deze tegoeden inmiddels veel geld kunnen opleveren.

Voormalig curator Roger Kaas, die inmiddels met pensioen is, bevestigde destijds het bestaan van de rekeningen. Wel was hij zeer terughoudend over de eventuele aanwezigheid van crypto's en de mogelijkheid om die te incasseren.

Verzilveren bitcoin

Uit het tweede faillissementsverslag van zijn opvolger Mulder blijkt nu dat er wel degelijk successen zijn geboekt. In de eerste plaats zouden er voorafgaande aan de strafzaak door het Openbaar Ministerie al bijna 38,5 bitcoin zijn verzilverd. De curator heeft daarvoor inmiddels ruim 1,2 miljoen euro ontvangen.

Omdat er al eerder beslag was gelegd op 1,8 miljoen euro op bankrekeningen, heeft de curator inmiddels 3 miljoen euro in de failliete boedel. En er zit mogelijk nog meer in het vat. 

Op vijf andere accounts zou nog ongeveer 13 bitcoin staan. Het proces om toegang te krijgen tot deze cryptotegoeden 'gaat langzaam', schrijft de curator. Maar op 25 februari werd ook daar het eerste succesje geboekt, en werd een tegoed van bijna 3,8 bitcoin ontsleuteld. Tegen de huidige koers zouden die zo'n 150.000 euro opleveren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gedupeerden oplichter Pieter J. vestigen hoop op cryptotegoeden

Verder wordt getracht toegang te krijgen tot andere accounts bij andere exchanges waarbij het de curator op dit moment niet duidelijk is of en zo ja hoeveel bitcoin of andere crypto’s worden aangetroffen. "De curator weet niet hoe lang het gaat duren voordat hier meer duidelijkheid over is."

Compensatie beleggers

Met de geïncasseerde bedragen verwacht de curator de schuldeisers waaronder de gedupeerde beleggers deels te kunnen compenseren. Hij heeft inmiddels geoordeeld dat vorderingen van ruim 100 beleggers terecht zijn. Daarbij gaat het in totaal om 4,1 miljoen euro.

Vorderingen van nog eens ruim 70 schuldeisers met een totale waarde van 5 miljoen euro zijn door de curator niet erkend. Daarbij gaat het onder meer om beleggers die naast hun ingelegde geld ook misgelopen rendement claimen.

Lang wachten

Curator Mulder waarschuwt in het verslag dat de uitkering aan de schuldeisers nog lang op zich kan laten wachten. Dat komt doordat het nog steeds niet vaststaat hoeveel geld er precies te verdelen is, en hoeveel van de ingediende vorderingen uiteindelijk terecht blijken.

"De curator begrijpt dat de beleggers zo snel mogelijk een uitkering willen ontvangen, maar zolang er grote discussies bestaan over de omvang van de schuldenlast zal het lastig zijn om uitkeringen te doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van