Ga naar de inhoud
Sneller terugverdiend

Run op zonnepanelen door dure energie: langer wachten en hogere prijzen

Een monteur is bezig met de installatie van een zonnepaneel op een dak. Beeld © ANP

Zelf elektriciteit opwekken is populair, nu de kosten voor energie de pan uitrijzen. Leveranciers en installateurs van zonnepanelen zien de laatste weken een run ontstaan, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Toch waarschuwen ze ook voor lange levertijden en hogere prijzen.

Eigenlijk zit Marco van Veen, directeur van SolarNRG, niet echt te wachten op aandacht voor zonnepanelen. Het bedrijf komt om in het werk en moet soms zelfs nee verkopen. Maar ja, de consument moet wat om de energierekening in bedwang te houden.

Sneller terugverdiend

Want wie inmiddels de hoofdprijs moet betalen, bijvoorbeeld omdat het vaste energiecontract is afgelopen, heeft een dak vol zonnepanelen zo terugverdiend. Lag de terugverdientijd eerst op ruim zeven jaar, nu is dat nog geen drie jaar.

Zonnepanelen jaren eerder terugverdiend door hoge energieprijs

02:22

Dat is wel puur een theoretische berekening, zeggen meerdere installateurs die we spraken er duidelijk bij. Want misschien zakken de energietarieven binnenkort weer, waardoor die terugverdientijd weer oploopt.

Wie vandaag belt, heeft pas over een maand of drie, vier de zonnepanelen op het dak liggen, vertelt Van Veen. Eerder was dat binnen twee maanden.

"Het probleem zit hem vooral in het maken van offertes. We hebben veel meer aanvragen, maar te weinig personeel. Dat zorgt voor wachttijden", zegt Van Veen.

'Prijzen verhoogd'

David van den Burg van branchegenoot Zonnefabriek kan erover meepraten. Hij krijgt drie tot vier keer zo veel aanvragen binnen als normaal. Maar door tekorten aan materiaal lopen de wachttijden eveneens op.

Zonnepanelen,
Lees ook:
Zonnepanelen, laadpalen, warmtepompen: ons stroomnet kraakt in zijn voegen

Er is sinds corona wereldwijd sprake van een chiptekort. Ook logistiek is het al bijna twee jaar een drama. En als vraag en aanbod uit balans zijn, dan stijgen de kosten. "We hebben de afgelopen tijd de prijzen ook al moeten verhogen", vertelt Van den Burg.

Hogere kosten, maar hoger rendement

Ook Milieu Centraal, dat advies geeft over duurzamer leven, ziet dat panelen duurder worden. Kostte de aankoop en installatie van tien panelen eind 2020 nog 5000 euro. Een jaar later was dat al 5400 euro.

Daar staat tegenover dat het rendement, dus de hoeveel energie die met een paneel kan worden opgewekt, ook omhoog is gegaan. Milieu Centraal wil dan ook benadrukken dat zonnepanelen zich hoe dan ook terugverdienen en het daarom altijd een goede investering is.