Ga naar de inhoud
Sneller ov, afkoopsom foetsie

Paar minuten kortere reistijd: geen vertrekpremie van 325.000 euro

Centraal Station Arnhem Beeld © ANP

Een voormalig medewerker van verzekeraar NN is een ontslagvergoeding van 325.000 euro misgelopen, omdat de reistijd naar zijn werk onder een nieuwe dienstregeling van het openbaar vervoer enkele minuten korter uitviel.

De ex-werknemer van de verzekeraar stapte nog naar de rechter om zijn vertrekpremie op te eisen, maar verloor onlangs zijn tweede rechtszaak. Dat blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van het gerechtshof in Den Haag.

Sluiting vestiging

De 55-jarige man werkte sinds 1990 bij het verzekeringsbedrijf NN (voorheen Nationale Nederlanden) in de vestiging Veluwepoort in Ede. Begin 2019 maakte zijn werkgever bekend die locatie te sluiten. De 330 werknemers uit Ede moesten gaan werken in het kantoor van de verzekeraar in Arnhem.

Werknemers die door de verhuizing méér dan 90 minuten moesten reizen naar de nieuwe werkplek, konden echter gebruik maken van een vertrekregeling. De reistijd zou worden berekend met de nieuwe dienstregelingen voor het openbaar vervoer, die zouden ingaan op 10 december 2019.

325.000 euro misgelopen

In november, enkele weken voordat de werknemers hun definitieve keuze moesten maken, verschoof NN de peildatum voor de reistijd een week omdat was gebleken dat de nieuwe dienstregelingen iets later zouden ingaan.

Bedrijf
Lees ook:
Bedrijf mag niet eisen dat personeel eerder op werk is

Op basis van de oude dienstregeling kwam de werknemer wel in aanmerking voor de vertrekpremie. Maar onder de nieuwe regeling was de reistijd net iets minder dan 90 minuten. Daardoor kon de man geen aanspraak meer maken op een vertrekpremie, in zijn geval 325.000 euro.

Toch vertrokken

De werknemer ging aan de slag in Arnhem, maar liet zijn werkgever weten toch te willen vertrekken. Volgens de man had NN hem na een dienstverband van 30 jaar gedwongen om zich te gaan oriënteren op een andere baan, waardoor hij mede gezien de vertrekregeling mentaal afscheid van het bedrijf had genomen.

Uiteindelijk vertrok de man inderdaad bij NN, waarbij hij een beroep deed op de vertrekregeling. De verzekeraar waarschuwde hem dat hij geen aanspraak kan maken op de afkoopsom.

Naar de rechter

Daarop stapte de werknemer naar de rechter om de afkoopsom alsnog te claimen. Hij vindt dat zijn werkgever de peildatum voor de reistijd te laat heeft verschoven en dat het oneerlijk is dat hij daardoor net naast de vertrekregeling greep.

5
Lees ook:
5 tips om je reistijd optimaal te benutten

Daarbij wees hij ook op de clausule in het reorganisatieplan, bedoeld voor 'onbillijke' situaties als gevolg van de reorganisatie. "Het gaat hier om een paar minuten en een aanspraak van 325.000 euro", aldus zijn betoog.

Hoger beroep verloren

Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat de rechtbank Den Haag zijn eis in augustus 2020 afwees, waarop de man in hoger beroep ging.

Ook het Haagse gerechtshof gaf zijn werkgever gelijk. Volgens het hof mocht NN de peildatum opschuiven, omdat het bedrijf had aangegeven dat die afhankelijk was van de nieuwe dienstregelingen. Ook zou de werknemer niet vallen onder de clausule voor onredelijke situaties.

Niet alleen grijpt de man daardoor naast de vertrekpremie, ook moet hij opdraaien voor bijna 10.000 euro aan juridische kosten van zijn ex-werkgever voor beide rechtszaken.

Geen uitzonderingen

Woordvoerder Bas Kuik van NN laat weten dat de verzekeraar bij reorganisaties nu eenmaal afspraken hanteert die voor alle werknemers gelden. "Daarbij moeten we één lijn trekken en kunnen we geen uitzonderingen maken. Anders zou er ongelijkheid voor medewerkers ontstaan. De hardheidsclausule is alleen bedoeld voor extreme gevallen."

Advocaat Simon Tan van de werknemer is teleurgesteld over de uitkomst. "Het ging om een paar minuten via de routeplanner. In de praktijk zal er wel eens een stoplicht op rood staan of een file zijn, waardoor de werkelijke reistijd vaak langer zal zijn. En in die clausule wordt niet gesproken over extreme gevallen, alleen over onbillijke situaties."