Voor huizenkopers met klachten

Makelaars komen met tuchtrecht tegen oneerlijke praktijken

22 maart 2022 12:31
Het biedingsproces moet straks transparanter zijn. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media

Makelaars en taxateurs willen gerommel in de branche aanpakken en komen daarom met een tuchtrechtbank. Daar kunnen consumenten terecht met klachten over zaken die niet door de beugel kunnen.

Een geaccepteerd bod dat alsnog wordt afgeblazen omdat er toch nog een hogere bieding is binnengekomen of bevriende makelaars die onderling een dealtje sluiten: over dat soort praktijken zijn heel wat klachten. Nu zien ook de makelaars en taxateurs dat het zo niet verder kan.

Ze komen met een systeem waarbij consumenten en bedrijven een klacht kunnen indienen en waarbij makelaars en taxateurs kunnen worden bestraft als ze in de fout zijn gegaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van prijsmanipulatie tot vriendjespolitiek: honderden klachten over makelaars

'Kwaliteit en integriteit verbeteren'

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en brancheverenigingen VBO en Vastgoedpro voor makelaars en taxateurs zeggen de kwaliteit en integriteit in de sector te willen verbeteren. Dat moet leiden tot 'het vergroten van het vertrouwen in een eerlijk en transparant (ver)koopproces'.

Om dat te bereiken komt er één loket waar consumenten en bedrijven met klachten zich kunnen melden. Een tuchtrechtbank zal zich daar dan over uitspreken. De klachten zullen worden getoetst aan al bestaande beroeps- en gedragscodes van de eigen verenigingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huis kopen moet eerlijker worden: 'Mensen worden tegen elkaar uitgespeeld'

Geen gevangenis, wel een boete

Tuchtrechtspraak is een vorm van rechtspraak die erop toeziet dat de leden van een beroepsgroep zich aan de gedragsregels van hun beroep houden. Het gaat hierbij om vrije beroepen, zoals artsen en notarissen. Een tuchtcollege bestaat veelal uit enkele leden van de beroepsgroep en bijvoorbeeld een rechter of oud-rechter.

De straffen die het tuchtcollege oplegt zijn bindend. Het tuchtcollege kan geen schadevergoeding toekennen of gevangenisstraf opleggen. Wel kan er een waarschuwing, een boete of een berisping worden uitgedeeld en er kan worden besloten dat de beklaagde zijn of haar beroep voorlopig of helemaal niet meer mag uitoefenen.

Klagers kunnen verder ook nog besluiten om alsnog naar de rechter te stappen. Het is de bedoeling het tuchtrecht nog dit jaar in te voeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wordt de huizenmarkt ooit weer eerlijk? Deze ondernemers denken de oplossing te hebben

Moet voor hele sector gaan gelden

Het maakt niet uit of een partij waartegen een klacht is lid is van de NVM, VBO of Vastgoedpro. Keerzijde is wel dat er tegen niet-leden nu nog weinig concrete actie ondernomen kan worden.

Het tuchtrecht moet uiteindelijk voor de hele sector gelden. Daarom roepen de NVM, VBO en Vastgoedpro alle partijen uit de sector op om zich aan te sluiten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet: huizenkopers moeten weten wat anderen hebben geboden

Automatisch biedlogboek

De plannen van de sector sluiten aan bij plannen van het vorige kabinet. Dat wilde dat kopers achteraf inzicht kunnen krijgen wanneer en hoeveel er door anderen werd geboden.

Volgens toenmalig demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zou daarmee de ruimte verdwijnen om niet integer te handelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van