Ga naar de inhoud
Welkom na tegenvallers

Lil Kleine kan half miljoen winst maken met verkoop woning

Lil Kleine kan tonnen winst op de verkoop van zijn woning boeken. Beeld © ANP

Rapartiest Lil Kleine zou zijn Amsterdamse grachtenpand te koop hebben gezet. Ondanks een kostbare verbouwing die weinig waarde toevoegde, kan hij dankzij de geëxplodeerde huizenprijzen toch een geweldige financiële klapper maken.

Jorik Scholten, die bekend is onder zijn artiestennaam Lil Kleine, kocht in het voorjaar van 2019 een dubbele benedenwoning aan de Amsterdamse Prinsengracht. Maandag meldde Patty Brard -  ingefluisterd door vrienden van de rapper - in Shownieuws dat het huis te koop staat.

'Vrienden
Lees ook:
'Vrienden Lil Kleine halen spullen weg uit grachtenpand'

Een medewerker van CSV Makelaars dat in 2019 de verkoop van de woning begeleidde, bevestigt aanvankelijk opnieuw de verkoop te doen. Gevraagd naar de vraagprijs wordt de verbinding echter verbroken. Een andere medewerker zegt later dat het ging om een misverstand, en dat het kantoor de verkoop van een woning aan de andere kant van de gracht begeleidt.

Manager Nathan Moszkowicz van de rapartiest en zijn woordvoerder reageren niet op vragen.

Explosie woningprijzen

Bij verkoop kan de woning de rapper dankzij de recente explosie van de huizenprijzen veel meer opleveren dan hij er drie jaar geleden voor heeft betaald. Uit gegevens van het Kadaster blijkt dat hij er destijds 2,35 miljoen euro voor neertelde.

Volgens data van de Makelaars Vereniging Amsterdam is de huizenprijs in het centrum van de hoofdstad tussen het tweede kwartaal van 2019 en eind 2021 met 27 procent gestegen. Dat zou betekenen dat de woning nu zo'n 3 miljoen euro waard zou zijn, een winst van bijna 700.000 euro.

Waardestijging

Makelaar Leslie de Ruiter van Christie’s International Real Estate uit Amsterdam denkt zelfs dat de woning in de huidige markt nog meer kan opbrengen. "Ervan uitgaande dat hij het mooi heeft afgebouwd, indiceer ik de waarde nu op zo'n 3,4 miljoen euro. Het lage souterrain drukt de waarde, maar de inpandige garage maakt veel goed."

Daarmee zou de woning ruim 1 miljoen meer opleveren dan de rapartiest er drie jaar geleden voor betaalde.

Zakelijke tegenslagen

Dat is goed nieuws voor Scholten, want na een reeks zakelijke tegenslagen kan hij wel een financiële meevaller gebruiken. Zo mislukten zijn kledinglijn Jorik en het jongerenmerk New Wave, dat hij met mediabedrijf Talpa van John de Mol begon.

Exit
Lees ook:
Exit Sony raakt rapartiest Lil Kleine financieel keihard

Bovendien had hij als gevolg van de coronamaatregelen afgelopen jaren nauwelijks inkomsten uit optredens. En na de arrestatie als gevolg van de verdenking van zware mishandeling van zijn vriendin verbraken zakenpartners en zijn platenlabel Sony hun samenwerking met de artiest, en werden optredens afgezegd.

Geen miljoen overwaarde

Toch zal de rapper bij de verkoop van zijn huis waarschijnlijk geen overwaarde van 1 miljoen in zijn zak kunnen steken. Uit gegevens van het Kadaster blijkt namelijk dat er twee hypotheken op het pand rusten die veel hoger zijn dan de toenmalige aankoopprijs.

In de eerste plaats verschafte ABN Amro een lening van 2 miljoen euro. Daarnaast leende de rapper nog 800.000 van zijn eigen bedrijf Kleine Moeite BV. In totaal rustte er dus voor 2,8 miljoen euro aan schuld op de woning.

Kostbare verbouwing

Dat betekent dat de artiest bijna een half miljoen euro meer leende dan het huis kostte. Het verschil zit waarschijnlijk deels in bijkomende kosten als overdrachtsbelasting, een makelaar en een kostbare verbouwing.

Zwak
Lees ook:
Zwak ogend 'zakenimperium' van rapper Lil Kleine wankelt

Scholten liet de door een vastgoedontwikkelaar vers opgeleverde woning destijds namelijk helemaal opnieuw verbouwen en aanpassen aan zijn eigen stijl.

Toch anders

Dat vertelde de rapper in een interview voor de docuserie Joriks Life, waarin hij de kijker door het huis rondleidde. "Toen ik het kocht was het al klaar, al helemaal mooi opgeleverd", zei hij. "Alleen ik wilde het toch anders. Daarmee zijn ze een jaar bezig geweest."

Daarbij kreeg de woning een kamer voor de nanny, een huisbioscoop, veel inbouwkasten en een afwerking met kostbaar Marokkaans stucwerk en onyx siersteen in keuken en badkamer.

Geen waardevermeerdering

Omdat de kostbare verbouwing de woning een luxere uitstraling gaf, maar geen extra ruimte of bouwkundige verbeteringen, is het de vraag of het huis daardoor ook tonnen meer waard is geworden.

Makelaar De Ruiter van Christie’s Real Estate wijst erop dat niet alle verbouwingen waarde toevoegen. "Dat geldt natuurlijk wel voor extra vierkante meters of als je een oude, lelijke keuken vervangt door een nieuwe Siematic of Bulthaup. Maar als je een nieuwe, moderne keuken vervangt voor iets naar eigen smaak, is dat meestal kapitaalvernietiging. Je doet dat omdat je het zelf mooier vindt, maar moet die kosten dan afschrijven."

Overwaarde van 6 ton

Als de woning inderdaad voor 3,4 miljoen euro wordt verkocht en aangenomen dat er afgelopen jaren niet veel is afgelost op de hypotheekleningen, resteert er dus een overwaarde van 6 ton in plaats van ruim één miljoen.

Dat is een mooie winst, maar daar staat tegenover dat Scholten en zijn gezin wel weer een of twee nieuwe woningen zullen moeten vinden.