Ga naar de inhoud
'Niet ernstig verwijtbaar'

Kwart miljoen exitpremie na ontslag wegens kritiek coronamaatregelen

Rederij Spliethoff wilde de directeur geen cent meegeven. Beeld © ANP

Een internationale rederij uit Amsterdam moet een ontslagpremie van ruim een kwart miljoen euro betalen aan een directeur die op straat werd gezet omdat hij zich kritisch bleef uitlaten over de anticoronamaatregelen.

Dat bevestigt zijn advocaat tegenover RTL Z. De directeur had ontslagvergoedingen van in totaal 3,8 miljoen euro geëist. Hij overweegt nog in hoger beroep te gaan.

De rederij, die de man wilde ontslaan zonder hem een cent ontslagvergoeding te betalen, geeft geen commentaar op de zaak.

Kritisch over coronamaatregelen

De 55-jarige man werkte al sinds 1991 voor Spliethoff, een Nederlandse rederij die over de hele wereld actief is. Daar klom hij op tot lid van de directieraad.

Begin vorig jaar werd de directeur enkele weken geschorst, mede omdat hij de door de overheid ingevoerde anticoronamaatregelen binnen en buiten het bedrijf ter discussie bleef stellen.

Handen schudden

Ook zou de man zonder toestemming van zijn werkgever buitenlandse reizen naar risicogebieden zijn blijven maken, kwam hij met uitgestrekte hand op collega's en klanten af om hen de hand te schudden, en weigerde hij interne coronamaatregelen op te volgen.

Ook zou hij via zijn zakelijke mail een bericht over corona aan leden van de Eerste Kamer hebben gestuurd.

Opnieuw fout

Na de schorsing leken de problemen verdwenen, mede dankzij de versoepelingen in de zomer. Maar toen de maatregelen later dat jaar weer werden aangescherpt, ging het opnieuw fout.

Zorgmedewerkster
Lees ook:
Zorgmedewerkster ontslagen wegens te scherpe kritiek vaccinatiebeleid

In oktober werd de rederij door een Canadese scheepvaartvereniging op de hoogte gesteld van een mail, waarin de directeur een medewerkster de mantel had uitgeveegd naar aanleiding van het daar geldende vaccinatiebeleid. "Canada is de weg volledig kwijt", schreef hij haar. "En door je naam hieraan te verbinden ben jij medeplichtig aan die misdaad."

Ontslag

Dat was voor zijn werkgever reden om de man op een zijspoor te zetten. Onder dreiging van ontslag kreeg de directeur aanvankelijk nog de mogelijkheid voor Spliethoff te blijven werken als hij zijn directie- en bestuursfuncties neerlegde. Toen de man daarmee niet akkoord ging, nam zijn werkgever die functies af.

Ook stapte het bedrijf naar de rechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Volgens Spliethoff had de directeur met zijn mail de fatsoensnormen overschreden, en was al het vertrouwen in hem verdwenen. Door 'ernstig verwijtbaar' handelen zou hij geen recht hebben op een cent aan ontslagvergoedingen.

Vlekkeloos dienstverband

De directeur betoogde voor de rechter dat er geen reden was om hem op straat te zetten. Daarbij wees hij op zijn vlekkeloze, zeer succesvolle dienstverband van ruim dertig jaar en zijn vrijheid van meningsuiting. Ook stelde hij dat andere werknemers zich soms ook niet aan de anticoronamaatregelen hadden gehouden.

Zij
Lees ook:
Zij werden dit jaar ontslagen om corona: conflicten over mondkapjes en hoesten

De directeur eiste een reguliere ontslagpremie van 260.000 euro en een extra vergoeding van ruim 3,5 miljoen voor onterecht ontslag.

Groen licht voor ontslag

Uit een vrijdag openbaar geworden uitspraak blijkt dat de rechtbank Amsterdam vorige maand anders oordeelde. Volgens de rechter was de Canadese mail genoeg reden voor een ontslag, zeker ook gezien de eerdere waarschuwing dat jaar.

Aan de andere kant vindt de rechter de mail niet zó ernstig verwijtbaar, dat de directeur zijn aanspraak op een reguliere ontslagvergoeding verliest. Bij de berekening daarvan worden ook zijn bonussen meegerekend. Daardoor komt de vergoeding uit op 256.000 euro.

Mogelijk hoger beroep

Volgens advocaat Niels Vanaken overweegt de directeur in hoger beroep te gaan. "Wij hebben het idee dat de werkgever de coronadiscussie heeft gebruikt als stok om de hond mee te slaan." Hoofd communicatie Hansje Dahmen van Spliethoff laat weten dat de rederij zich onthoudt van commentaar.