Russische inval in Oekraïne

Diesel voor het eerst duurder dan 2 euro

04 maart 2022 11:22 Aangepast: 04 maart 2022 16:17
Ook de prijs van diesel is de laatste tijd hard opgelopen. Beeld © ANP / Rob Engelaar

De adviesprijs voor een liter diesel ligt nu boven de 2 euro. Dat was nog niet eerder het geval.

Dat blijkt uit een overzicht van consumentenorganisatie UnitedConsumers, die de brandstofprijzen in de gaten houdt. De adviesprijs voor een liter diesel is volgens UnitedConsumers nu 2,003 euro per liter. Dat is 3,4 eurocent meer dan gisteren.

Het is enerzijds best opmerkelijk dat de prijs voor een liter diesel nu door de grens van 2 euro is, zegt Paul van Selms, directeur van UnitedConsumers. Aan de andere kant is het maar een getal, maar voor consumenten zijn psychologische grenzen best belangrijk, zegt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tankstations zien drukte aan de pomp door oplopende benzineprijs

Gaat hard

Net als met de prijs voor benzine en LPG ging het de laatste tijd hard met de adviesprijs voor diesel.

Eind vorig jaar tikte de adviesprijs voor het eerst de 1,75 euro per liter aan, in de eerste helft van 2021 stond de adviesprijs nog rond de 1,50 euro.

Inval in Oekraïne

Dat de brandstofprijzen stijgen kwam aanvankelijk doordat de vraag toename door het economisch herstel na de coronacrisis. De laatste tijd speelt uiteraard de Russische inval in Oekraïne een belangrijke rol.

Ook de adviesprijs voor een liter Euro95 staat op een nieuw record: 2,305 euro, dat is 2,6 eurocent meer dan gisteren. Vorige week vrijdag stonden er bij sommige benzinestations nog rijen, dat was een dag voordat de adviesprijs voor een liter Euro95 voor het eerst boven de 2,20 euro kwam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Benzineprijs kan naar 3 euro, maar is 'extreem scenario'

Soms betaal je minder dan de adviesprijs

De adviesprijs is overigens niet altijd de prijs die je ook daadwerkelijk aan de pomp betaalt. Vaak is de prijs lager dan de adviesprijs.

Veel pomphouders geven namelijk een korting, zodat je daar wat minder kwijt bent. Maar langs de snelweg betaal je vaak wel de adviesprijs.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore