Ga naar de inhoud
Vier keer zo hoog als begin december

Gasprijs op recordhoogte, 12 keer zo hoog als een jaar geleden

Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht.

De gasprijs gaat door het dak. Vanochtend kostte een megawattuur bijna 200 euro. Dat betekent een verviervoudiging in vergelijking met drie maanden geleden.

Op de Nederlandse termijnmarkt, die leidinggevend is voor de Europese gasprijzen, tikte de prijs voor een megawattuur op een haar na de 200 euro aan. Nog niet eerder was aardgas zo duur.

De gasprijs begon in december op te lopen, mede doordat Rusland toen de voorraden aan banden legde, net toen de door pandemie getroffen economieën weer opengingen en de vraag naar energie sterk toenam.

'Met
Lees ook:
'Met simpele maatregelen kunnen we ook zonder Russisch gas'

De afgelopen week zorgt de Russische inval in Oekraïne voor een flinke stijging.

Russische inval in Oekraïne

Ten opzichte van een jaar geleden is de gasprijs helemaal geëxplodeerd: een vertwaalfvoudiging in vergelijking met de circa 16 euro die een megawattuur toen kostte.

NCTV:
Lees ook:
NCTV: oorlog in Oekraïne kan veiligheid in Nederland raken

Marktpartijen zijn bang dat er misschien sancties komen op Russische olie en gas. Ook vrezen ze dat de gaspijplijn die van Rusland via Oekraïne naar de EU loopt beschadigd kan worden.

Olieprijs hoger

Ook de olieprijs stijgt. De prijs voor Brentolie staat nu op 116,75 dollar. Dat is ruim 3 procent meer dan gisteren en het is het hoogste niveau sinds augustus 2013.

Naast de zorgen over de aanvoer van Russische olie speelt mee dat de Amerikaanse olievoorraden zijn gedaald. Rusland is één van de grootste olieproducenten ter wereld.

Poetins oorlog bewijst: de energietransitie draait ook om veiligheid

03:14