Woningmarkt

Rijk worden terwijl je wacht: woningwaarde met biljoen euro gestegen

03 maart 2022 06:01 Aangepast: 03 maart 2022 14:10
Beeld © ANP

Even een avondje Netflix kijken terwijl jij in de bank hangt, en je koophuis is weer een paar tientjes meer waard geworden. Volgens woningwaarderingsbedrijf Calcasa is de totale koopwoningwaarde in Nederland sinds medio 2013 met 1 biljoen euro toegenomen. Dat is een 1 met 12 nullen. 1.000.000.000.000 dus. Vooral het laatste jaar ging het hard.

Het afgelopen jaar zorgde met een stijging van 235 miljard euro voor bijna een kwart van deze totale waardestijging. De totale waarde van alle koopwoningen samen ligt nu op 1,9 biljoen euro.

14,6 procent van het gemiddelde netto maandinkomen wordt nu uitgegeven aan netto woonlasten. De relatief goede betaalbaarheid is vooral het gevolg van de huidige lage hypotheekrente.

Kredietcrisis

Voor medio 2013 is gekozen omdat de Nederlandse economie toen uit het dal klom na de kredietcrisis, aldus de onderzoekers. De koopwoningvoorraad was toen 'maar' 900 miljard euro waard. Dat was een paar jaar daarvoor meer, maar tijdens de crisis gingen de prijzen van koopwoningen onderuit waardoor veel huizen onder water stonden en niet of met verlies verkocht werden.

Die daling is echter ruimschoots gecompenseerd door de totale waardestijging van 1 biljoen euro sinds 2013, aldus Calcasa. De gemiddelde woningwaarde lag eind 2021 op een recordhoogte van 431.000 euro. Op het dieptepunt van de kredietcrisis halverwege 2013 lag deze waarde per huis nog op 223.000 euro gemiddeld.

In de tussentijd zijn er wel koopwoningen bijgebouwd (8,5 procent), wat de cijfers iets vertekent, maar ook zonder dat effect betaal je meer per vierkante meter huis en grond. De gemiddelde koopwoning in Nederland is in de periode na medio 2013 met 93 procent in waarde gestegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woningmarkt trekt zich niets aan van coronacrisis: hoe kan dat?

Top 3

Noord-Holland voert, het zal niet verbazen, de boventoon. In deze provincie zijn de huizenprijzen meer dan verdubbeld in de afgelopen 8,5 jaar, Zuid-Holland en Noord-Brabant vervolmaken de top 3.

Amsterdam telt 125.000 koopwoningen en die zijn voor Jan Modaal geen van allen nog betaalbaar. De woningwaarde in de hoofdstad is in 8,5 jaar tijd met ruim 45 miljard euro toegenomen. Dit bedrag is het dubbele van de nummer 2 op deze lijst: Den Haag. 

Soort woningen

Hoeveel een woning in waarde steeg, is natuurlijk ook afhankelijk van het soort huis en de prijsklasse. Het afgelopen jaar is de waarde het meest gestegen bij huizen tussen de 1,5 en 2,5 ton (21 procent), gevolgd door de prijsklasse tot 3,5 ton (20,0%).

Woningen waar je meer dan 5 ton voor moest betalen, stegen het minst in waarde; de prijs van deze woningen nam het afgelopen jaar met 18,8 procent toe. Er zijn immers minder kapers op de kust voor deze dure huizen.

Overigens profiteren huizenverkopers niet per se van de gestegen huizenprijzen, ze moeten er immers vaak ook een duurdere woning voor terugkopen tenzij ze gaan huren.

Almere hardste stijger

In de provincie Flevoland steeg de gemiddelde woningprijs het hardst van alle provincies met 24,8 procent op jaarbasis. Nu Amsterdam onbetaalbaar is, wijken mensen uit.

In de gemeente Almere steeg de woningprijs met 25,1 procent jaar-op-jaar en met 49,1 procent over drie jaar. Dit is de hoogste prijsontwikkeling van alle gemeenten in Nederland (met meer dan vijfduizend koopwoningen).

Van de vier grote steden steeg in Utrecht de woningprijs het hardst met 21,9 procent jaar-op-jaar. Amsterdam heeft met 16,4 procent de laagste prijsontwikkeling van de vier grote steden. De max lijkt daar een beetje bereikt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore