Nog niet naar nul

Belastingvrije schenking bij koop huis kan in 2023 toch fors omlaag

02 maart 2022 10:45 Aangepast: 02 maart 2022 15:01
Minister Kaag (Financiën, D66) en staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst, CDA). Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Ouders die hun kind nog een flinke duw in de rug willen geven bij het kopen van een huis, moeten hopen dat hun kroost snel zijn slag slaat. Vanaf volgend jaar zou het bedrag dat belastingvrij geschonken kan worden voor de koop of verbouwing van een eigen huis wel eens fors verlaagd kunnen worden.

Het gaat om de zogeheten jubelton, een belastingvoordeel voor wie een ander geld wil geven voor grote kostenposten die te maken hebben met de eigen woning. Meestal gaat het om ouders die hun kind helpen om een huis te kopen. De regeling geldt voor mensen in de leeftijd tussen 18 en 40 jaar. 

Geen schenkbelasting tot 106.671 euro

Zij mogen een schenking tot 106.671 euro ontvangen zonder dat ze daar schenkbelasting over hoeven te betalen. Voor iedere euro boven dit bedrag, geldt een tarief van minimaal 10 procent. Kortom een regeling waarmee het niet alleen makkelijker wordt om mee te bieden op je droomhuis, maar ook een die flink scheelt qua belastingen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

DNB wil onderzoek naar aanpak overbiedingen: 'Zo kan het niet verder'

Toch is er al jaren veel kritiek op de jubelton. Starters op de huizenmarkt die geen vermogende ouders hebben, zijn er namelijk flink door in het nadeel. 

En dankzij de extra ton die kinderen met rijke ouders krijgen, worden de huizenprijzen steeds verder opgestuwd, waarschuwde toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) onlangs nog

Afschaffing in 2024

In het coalitieakkoord hebben VVD, D66, CDA en ChristenUnie al afgesproken om de jubelton af te schaffen. Vanwege ICT-problemen bij de fiscus kan dit pas in 2024, meldde minister Sigrid Kaag (Financiën, D66) halverwege januari aan de Tweede Kamer

Na aandringen van een deel van de Tweede Kamer kan er toch al eerder iets gedaan worden, laat staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst, CDA) gisterenavond weten. Afschaffen voor 2024 gaat niet, maar 'automatiseringstechnisch' is het wel mogelijk om het bedrag te verlagen, schrijft Van Rij. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belastingdienst: gewoon aangifte spaartaks doen, ook al klopt hij niet

Vanaf 1 januari 2023 kan er dan nog tot 27.231 euro belastingvrij overgemaakt worden. Dat bedrag is niet toevallig gekozen: het is namelijk het bedrag dat belastingvrij eenmalig geschonken kan worden tussen ouders en kinderen zonder dat er voorwaarden aan verbonden zijn. 

Het bedrag zou ook al wel naar 1 euro kunnen, meldt Van Rij. Toch raadt hij dat af. Het is volgens hem 'niet logisch' omdat het alleen maar vragen en verwarring zou oproepen. 

Extra druk op fiscus

Die wordt volgens hem veroorzaakt omdat het bedrag dat voor een huis geschonken mag worden ineens veel lager is dan het bedrag dat zonder voorwaarden geschonken mag worden. Als mensen hierdoor hun belastingaangifte verkeerd invullen, dan bezorgt dat de Belastingdienst alleen maar weer extra werk. Hij gaat de Tweede Kamer snel informeren wat het kabinet de beste optie lijkt. 

Het afschaffen van het belastingvoordeel maakt niet alleen het speelveld op de huizenmarkt gelijker, het levert de schatkist ook geld op. Als de afschaffing een feit is in 2024, levert dat 8 miljoen euro aan extra belastinginkomsten op.

Dat bedrag loopt de komende 20 jaar ieder jaar met 8 miljoen euro op, waardoor er met het afschaffen op termijn dus per jaar 160 miljoen extra naar de schatkist vloeit. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van