Ga naar de inhoud
In de rij voor 63 eurocent voordeel

Tankstations zien drukte aan de pomp door oplopende benzineprijs

Archieffoto. Beeld © RTL Nieuws

De adviesprijs voor een liter euro95 (E10) is voor het eerst boven de 2,20 euro uitgekomen. Veel consumenten gingen daarom gisteren en vandaag nog snel tanken in de hoop geld te besparen. Maar veel verschil maakt dat niet.

"Ik heb geen landelijke cijfers, maar bij mij waren er gisteren zo'n 30 procent meer klanten dan normaal die benzine kwamen tanken", zegt Ewout Klok, voorzitter van de Belangenvereniging Tankstations (BETA). Zelf heeft hij een benzinestation in Hoogeveen.

Bij de tientallen tankstations van Sakko waren er gisteren zelfs ruim de helft meer klanten, zegt Stephan Mangnus, directeur en eigenaar van het bedrijf. "Sommige stations zaten zelfs een kwartiertje of een half uur zonder brandstof."

Ook vandaag is het behoorlijk druk, zegt Mangnus afgaand op de camerabeelden van de tankstations, waarvan de meeste onbemand zijn. Hij denkt wel dat er sprake is van een verschuiving, en dat het in het weekend en begin volgende week weer rustiger zal zijn.

2
Lees ook:
2 euro voor een liter benzine duur? Dat valt eigenlijk best mee

In de rij

Aanvankelijk deden Klok en zijn collega's en hij gisteren nog wat lacherig. In het begin van corona hamsterden consumenten rollen toiletpapier, nu benzine? "Maar consumenten verwachtten dat de prijzen gingen stijgen, en daar hebben ze op geanticipeerd", aldus Klok. "Puur Hollands koopmansgedrag."

Rijen waren er bij hem alleen in de avondspits, toen stonden er tussen de vijf en zeven auto's te wachten tot ze aan de beurt waren. Ook bij Sakko moesten klanten af en toe in de rij voor ze aan de beurt waren, vooral in de middag. Toen had je soms wel vijf auto's voor je, aldus Mangnus.

Jerrycans

"Het gaat zo snel, je kunt beter alles volgooien", reageert een klant in Delft tegenover RTL Nieuws. "Het is nog net niet zo dat we hier allemaal met jerrycans komen, maar we gaan het zien." 

"Het is natuurlijk bizar hoe hoog de prijzen zijn", zegt een andere klant. "Ik heb mijn auto echt nodig voor mijn werk om overal te komen. Dus het wordt voor mij wel duurder allemaal." 

In deze video zie je hoe mensen reageren op de wachtrijen bij de pomp:

Gaat benzineprijs straks écht door het dak? Veel mensen wachten er niet op

01:39

'Niet zo dat er straks geen benzine meer is'

"Je kunt je afvragen of de toestroom wel zo logisch is", zegt woordvoerder Tim Schoenmakers van BETA.

Hij denkt dat de toestroom van automobilisten alleen met prijs heeft te maken. "Bij de grens van 2 euro per liter was het tijdelijk ook drukker, maar het is niet zo dat benzine ineens twee keer zo duur gaat worden of dat er straks geen benzine meer is."

Volle tank was gisteren 63 cent goedkoper

Automobilisten die gisteren tankten hebben in vergelijking met vandaag maar een beperkt voordeel behaald. De adviesprijs voor een liter euro95 lag gisteren 1,4 eurocent lager dan vandaag. Als je uitgaat van een tank van 45 liter (voor onder meer een Volkswagen Golf), dan was je gisteren voor een volle tank 0,63 euro goedkoper uit dan vandaag. Daarvoor heb je misschien ook nog even in de rij moeten staan.

De prijs die je daadwerkelijk aan de pomp betaalt, is vaak lager dan de adviesprijs. Veel pomphouders geven een korting, zodat je daar wat minder kwijt bent. Langs de snelweg betaal je vaak wel de adviesprijs.

Benzineprijs
Lees ook:
Benzineprijs kan naar 3 euro, maar is 'extreem scenario'

'Benzineprijs morgen weer wat lager'

Dat de olieprijs stijgt komt volgens energie-expert Jilles van den Beukel vooral omdat de markt krapper wordt. "Er is meer vraag dan aanbod", zegt hij.

De Opec+ (de organisatie van olie-exporterende landen plus Rusland) heeft afgesproken meer olie te gaan oppompen, maar de vraag neemt nog meer toe, aldus Van den Beukel. "De voorraden dalen, tot zelfs iets onder het niveau van voor corona."

Van den Beukel verwacht dat de benzineprijs morgen mogelijk weer wat daalt, omdat de olieprijs vandaag weer lager ligt dan gisterochtend. Maar volgens Mangnus is de hogere kostprijs van benzine en diesel nog niet volledig in de prijs verrekend. "De kostprijs is ruwweg drie keer zo veel gestegen als de adviesprijs vandaag."

Dure benzine komt niet door de hoge olieprijs

02:23