Ga naar de inhoud
Miljoenendeal verscheurd

Exit Sony raakt rapartiest Lil Kleine financieel keihard

Rapper Lil Kleine grijpt naast miljoenendeal. Beeld © ANP

Het verbreken van de samenwerking door platenmaatschappij Sony Music raakt rapartiest Lil Kleine zakelijk keihard. Het beëindigen van het contract kost de rapper waarschijnlijk miljoenen, en mogelijk moet hij voorschotten terugbetalen.

Een week nadat rapper Lil Kleine, de artiestennaam van de 27-jarige Jorik Scholten, in Amsterdam werd gearresteerd op verdenking van een nieuwe mishandeling liet zijn platenmaatschappij gisterenavond weten 'de werkrelatie' met hem te verbreken.

In een verklaring zegt Sony Music de gedragingen van de rapper 'niet te tolereren', omdat ze 'ernstig conflicteren met de waarden van ons bedrijf'.

Financieel hard geraakt

Het terugtrekken van Sony kan de rapartiest miljoenen gaan kosten. Na de ondertekening van het nieuwe contract met de platenmaatschappij circuleerden afgelopen herfst berichten dat de deal goed zou zijn voor 3 miljoen euro.

Sony
Lees ook:
Sony stopt per direct samenwerking met rapper Lil Kleine

Volgens muziek- en entertainmentadvocaat Rob van Dongen kan Sony waarschijnlijk onder het contract uit, omdat dergelijke contracten meestal een clausule bevatten die bepaalt dat een artiest zich netjes moet gedragen.

"Als een artiest in strijd met die afspraak ontoelaatbaar gedrag vertoont dat in het maatschappelijk verkeer als onbetamelijk wordt gezien en de goede naam de platenmaatschappij aantast, dan pleegt hij wanprestatie waardoor de platenmaatschappij het contract kan ontbinden."

Schadeclaim

Eventuele betaalde voorschotten zouden dan door de platenmaatschappij kunnen worden teruggevorderd, zegt de advocaat. "Als Sony een voorschot heeft betaald voor de nog te produceren albums kan het nu zeggen schade te lijden door het gedrag van de artiest, en daarmee het geld terugclaimen."

Van Dongen noemt de stap van Sony 'vrij uniek', en denkt dat Lil Kleine nog kan proberen om onder terugbetaling uit te komen. "Waarschijnlijk zal hij dan zeggen dat er sprake is van een onrechtmatige beëindiging van het contract."

De advocaat wijst verder op de mogelijkheid dat de rapartiest nog bij een andere platenmaatschappij onderdak vindt. "Maar dat zal dan niet zijn tegen dezelfde voorwaarden die hij bij Sony kon bedingen", denkt hij. "Het is namelijk nog maar de vraag of Kleine's nieuwe muziek zal worden opgepikt door radio, televisie en streamingdiensten."

Drie miljoen

Overigens is het niet zeker dat het contract met Sony daadwerkelijk 3 miljoen euro waard is, en evenmin of dat dat bedrag vooruit werd betaald.

Dat bedrag is waarschijnlijk gebaseerd op een bericht, dat Lil Kleine in september op Instagram zette. Bij een flitsend filmpje van de ondertekening van zijn nieuwe contract, schreef hij 'New deal, new chapter, new money. Biggest music deal for a Dutch speaking artist ever'.

Omdat het eerdere record op naam van rapartiest Boef 2,4 miljoen zou zijn, ging het bedrag van 3 miljoen euro de ronde doen. Vorige week schreef dagblad AD dat het waarschijnlijk een voorschot is geweest.

Gisteren zei entertainment-expert Albert Verlinde in Shownieuws dat dat onwaarschijnlijk is. "Dat lijkt me sterk (..) Ik denk eerder een garantie van 3 miljoen voor de komende jaren." Sony reageerde vanmiddag nog niet op vragen over de details van de overeenkomst.

Geld hard nodig

Maar of het nu gaat om een voorschot of niet, het geld had Lil Kleine waarschijnlijk goed kunnen gebruiken. Vorige week bleek uit onderzoek door RTL Z dat hij er zakelijk een stuk minder goed voorstaat dan het beeld dat er tot voor kort in de media van hem bestond.

Zwak
Lees ook:
Zwak ogend 'zakenimperium' van rapper Lil Kleine wankelt

Zo financierde de rapper zijn kapitale grachtenpand niet uit eigen zak, maar met een banklening van 2 miljoen euro. Bedrijven waarbij hij zakelijk betrokken is als de frietzaak De Belg en het feestcafé ’t Lammetje staan niet op zijn naam.

Bovendien bleek de in 2019 door Lil Kleine gelanceerde kledinglijn een mislukking. En limoncello-maker Fiorito, waarvan de rapper aandeelhouder was, verbrak vorige week alle zakelijke banden als gevolg van de nieuwe verdenking van mishandeling.