Ga naar de inhoud
Versoepeling

Iedereen weer op kantoor, hoe regel je dat relaxed?

Beeld © ANP

De coronamaatregelen worden versoepeld en dat geldt ook voor het thuiswerkadvies. Dat betekent: weer onder de mensen zijn, bellen in dezelfde kamer en - hopelijk - weer wat meer direct overleg. Een paar tips voor die hernieuwde kennismaking met de kantoortuin.

De voorgenomen coronaversoepelingen worden ook daadwerkelijk uitgevoerd, bleek gistermiddag. Horeca en cultuur mogen langer open, de mondkapjesplicht vervalt op veel plekken en het thuiswerkadvies wordt aangepast. 

Met elkaar, bij elkaar

Sinds november 2021 gold (weer) het advies 'werk thuis'. Na het loslaten van de coronamaatregelen wordt het mensen alleen nog áángeraden om thuis te werken. En, als je weer naar kantoor wilt, om dat dan maximaal de helft van je werktijd te doen. 

Voor de een heeft het thuiswerken in de afgelopen twee jaar goede resultaten opgeleverd; de ander snakt naar het directe sociale contact met collega's. Veel mensen willen niet meer fulltime naar kantoor. Hoe je er ook in staat, als werknemer of als werkgever, het zal even wennen zijn om weer tegelijkertijd met elkaar in één ruimte te werken.

Houden
Lees ook:
Houden we het thuiswerken erin? 'Moet niet meer denken aan files'

Twee dingen kunnen je ontzettend helpen om de overgang van zolderkamer naar kantoortuin zo soepel mogelijk te laten verlopen. "Praat erover en maak er afspraken over", zegt Aukje Nauta, bijzonder hoogleraar organisatiepsychologie aan de Universiteit Leiden. 

Niet op zijn beloop laten

"Grijp bijvoorbeeld de persconferentie aan als werkgever om het gesprek erover aan te slingeren. Inventariseer de wensen, laat iedereen zeggen wat ze op het hart hebben, hoe ze het zouden willen hebben en maak dan een plan per team."

Ze waarschuwt wel dat je het niet op zijn beloop moet laten. "Dan krijg je de situatie dat er mensen op kantoor werken en alsnog de hele tijd aan het videobellen zijn omdat de meeste collega's thuis zitten."

Ook oppassen

Het is belangrijk om goed af te stemmen hoeveel je thuiswerkt en hoeveel op kantoor, zegt ook Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken van arbodienst HumanCapitalCare. "Blijf de voordelen van thuiswerken plukken waar mogelijk: minder reistijd, meer flexibiliteit in je agenda, het makkelijker combineren van werk en zorg." 

Ook al zijn de risico's rondom corona minder geworden, het samenbrengen van mensen zonder afstand te houden leidt makkelijker tot besmettingen, zegt Penders. "Denk daarom toch aan die anderhalve meter en extra hygiëne, voor de continuïteit van je bedrijfsvoering."

Als corona ons iets geleerd heeft, zegt Nauta, is het wel dat we veel meer afspraken op maat kunnen maken. Vroeger werd je als vanzelfsprekend op kantoor verwacht; nu zijn er veel meer mogelijkheden wat betreft werkplek en werktijden.

Volledig team

"De een verpietert achter zijn computer thuis, de ander bloeit ervan op", zegt Nauta. "Je moet de werkomstandigheden aanpassen aan de mensen en niet andersom. Dan worden ze gelukkiger en ook nog eens productiever." 

Tegelijk is die arbeidsrelatie een onderhandelingsrelatie, zegt ze, waar de werknemer en werkgever beide belangen bij hebben. "De werkgever mag ook zeggen: ik heb graag op die of die dag het voltallige team bij elkaar, het is vervelend als er dan mensen thuis zitten. Daar maak je een plan voor." 

Medewerkers
Lees ook:
Medewerkers verplicht naar kantoor: 'Elke week wel iemand besmet'

De eerste week op kantoor hoeft niet iedereen direct volle bak te gaan wat Nauta betreft. "Dan ben je als team een kudde koeien die voor het eerst in maanden weer de wei ingaat. Dan hoef je niet de volledige productiviteit te verwachten." 

Geen standaard keurslijf

Daarna mogen er best stevige afspraken worden gemaakt, vindt ze. "Mensen mogen ook best een beetje uitgedaagd worden. Op korte termijn kan het heel relaxed voelen om zoveel mogelijk thuis te werken. Maar als je dat stelselmatig doet, is de kans groot dat je wordt overgeslagen bij promoties. Als je meer dan de helft van de week thuiswerkt, en de rest doet dat niet, dan word je niet meer gezien."

We
Lees ook:
We mogen weer naar kantoor: zo doen deze bedrijven dat

Kortom, stelt ze: we hoeven niet terug in het standaard keurslijf van 9 tot 5 op kantoor en we hoeven ook niet als prinsesjes behandeld te worden bij onze terugkeer naar de werkvloer. "Het gaat erom dat je afspraken maakt die goed voor jezelf zijn, goed voor je baas én die goed uit te leggen vallen aan collega's."