Ga naar de inhoud
'Bijdrage aan debat'

Ic-verpleegkundige ontslagen na kritiek op coronabeleid

Beeld © ANP

Het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg mag een verpleegkundige van de intensive care ontslaan omdat hij informatie over patiënten deelde in een interview op sociale media, waarin hij zich kritisch uitliet over het coronabeleid.

De 60-jarige man werkte sinds 1979 voor het Brabantse ziekenhuis, waarvan de afgelopen 37 jaar als verpleegkundige op de afdeling intensive care. Daarnaast was hij sinds 2019 ook vakbondsconsulent bij wie collega's terecht konden met vragen over arbeidsvoorwaarden.

Negatief over artsen

Begin april 2020 werd de man door zijn leidinggevende en het ziekenhuis op de vingers getikt over een bericht op Facebook waarin hij zich negatief uitliet over artsen. In het bericht, waarover iemand anders had getwitterd, had hij geschreven dat 'alle artsen gehersenspoeld zijn'.

Zorgmedewerkster
Lees ook:
Zorgmedewerkster ontslagen wegens te scherpe kritiek vaccinatiebeleid

In februari 2021 wees zijn werkgever de verpleegkundige opnieuw op de regels rond het gebruik van de sociale media, nadat hij zich daar opnieuw zou hebben uitgelaten over het ziekenhuis en de coronavaccinatie.

Kritisch interview

Desondanks liet de man zich afgelopen september interviewen door de Stichting Buitenparlementaire Onderzoekscommissie 2020, een burgerinitiatief dat naar eigen zeggen 'onderzoek doet naar de proportionaliteit van de coronamaatregelen'. Dat interview kwam terecht op verschillende internetfora.

Toen het Tilburgse ziekenhuis daarachter kwam, schorste het de verpleegkundige en stapte naar de rechter om zijn arbeidsovereenkomst te laten ontbinden. Omdat de man 'ernstig verwijtbaar' zou hebben gehandeld wil het ziekenhuis hem geen cent ontslagvergoeding betalen.

Geheimhoudingsplicht

Volgens het ETZ schond de verpleegkundige de normen van goed werknemerschap en zijn geheimhoudingsplicht door zich negatief uit te laten over de effectiviteit van behandelmethoden en artsen. Ook zou hij hebben gesproken over specifieke patiënten en gesprekken met familie van overleden patiënten.

Zij
Lees ook:
Zij werden dit jaar ontslagen om corona: conflicten over mondkapjes en hoesten

Daarmee bracht hij volgens zijn werkgever vertrouwelijke, belastende informatie naar buiten over patiënten, collega's en de organisatie.

"Zijn uitlatingen schaden ETZ en kunnen haar medewerkers kwetsbaar maken en in gevaar brengen, nu zij worden neergezet als personen die actief meewerken aan het beïnvloeden van cijfers en het nodeloos of zelfs wetend ziek houden van patiënten."

Bijdrage publiek debat

Volgens de verpleegkundige overdrijft het ziekenhuis zijn uitlatingen. Vanuit zijn kennis en ervaring als ic-verpleegkundige had hij met het interview een bijdrage willen leveren aan het publieke debat rondom de coronamaatregelen.

Ook vindt hij dat zijn uitlatingen, waarin hij de naam van zijn werkgever niet noemde, vallen onder de vrijheid van meningsuiting. Volgens hem is een ontslag enkele jaren voor zijn vervroegd pensioen, ook gezien zijn lange en onberispelijke dienstverband, een te zware straf.

Vrijheid van meningsuiting

Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Zeeland- West-Brabant blijkt dat de kantonrechter de verpleegkundige deels gelijk geeft.

Ongevaccineerde
Lees ook:
Ongevaccineerde danser die niet wil testen terecht geschorst

Volgens de rechter konden veel uitlatingen in het interview door de beugel en kunnen die niet gelden als reden voor een ontslag. Ook zou het ziekenhuis daardoor geen schade hebben opgelopen.

Toch ontslag

Toch mag het ziekenhuis de man op straat zetten, omdat hij zich in het interview ook uitliet over de behandeling van drie patiënten. 'Het delen van die vertrouwelijke informatie van patiënten is onaanvaardbaar' en in strijd met de interne gedragscode en de wet, oordeelt de kantonrechter.

Ook rekende de rechter hem aan dat hij informatie van twee ic-artsen gebruikte en zocht naar data in Elektronische Patiënten Dossiers, die hij voor de zorgverlening niet nodig had.

Vertrekpremie 74.000 euro

Omdat het interview voorkwam uit de 'op zichzelf te respecteren intentie' om een bijdrage te leveren aan het maatschappelijk debat rond de coronabestrijding, en omdat de man niet handelde uit kwaadwillendheid en goede zorg aan patiënten verleende, vindt de rechter dat de man niet ernstig verwijtbaar handelde.

Daarom moet het ziekenhuis de ic-verpleegkundige toch een ontslagvergoeding betalen van ruim 74.000 euro.