Ga naar de inhoud
Vrouw vond werkgever opdringerig

Randstad mag ziek gemelde werknemer ontslaan na ontlopen bedrijfsarts

Bedrijfsarts kon zieke werkneemster nooit bereiken. Beeld © ANP

Het ontslaan van zieke werknemers is niet makkelijk, maar in het geval van een Limburgse medewerkster van Randstad gaf de rechter meteen groen licht. De vrouw ontweek maandenlang elk contact met de werkgever, de bedrijfsarts en het UWV. Wel eiste zij de doorbetaling van haar loon.

De vrouw werkte sinds begin 2020 op Maastricht Airport voor een dochterbedrijf van uitzendbureau Randstad. Voor een 16-urige werkweek ontving zij een bruto maandloon van 947 euro, inclusief vakantiegeld en toeslagen.

Ziekmelding

April vorig jaar meldde de vrouw zich ziek. Pogingen van Randstad om contact met haar te krijgen, bleven tevergeefs. Een maand na de ziekmelding nodigde haar werkgever de vrouw per brief uit voor een spreekuur met de bedrijfsarts. Maar de arts kreeg haar die dag niet te pakken.

Op 26 mei stuurde Randstad de vrouw opnieuw een brief, met het verzoek contact op te nemen. Ook meldde de werkgever daarin dat de bedrijfsarts op 9 juni telefonisch contact met haar zou opnemen.

Loonstop

Twee dagen later mailde de vrouw Randstad dat zij de aangetekende brief ontving, maar dat haar werktelefoon tijdens haar ziekte uitstaat. Randstad reageerde met de vraag of zij contact wilde opnemen, maar dat deed zij niet.

Zieke
Lees ook:
Zieke werkneemster leugenaar noemen: ontslagvergoeding 150.000 euro

Op 3 juni stuurde Randstad een derde brief. Omdat de postbode er niet in slaagde de aangetekende brief te overhandigen, werd deze ook gemaild aan het werk- en privéadres van de vrouw. Hierin kondigde haar werkgever aan de loonbetaling te staken als zij op 9 juni opnieuw onbereikbaar zou zijn voor de bedrijfsarts.

'Opdringerige werkgever'

De werkneemster verzaakte die dag opnieuw, maar stuurde drie dagen later wel een mail aan Randstad. Daarin schreef zij dat veel berichten haar niet hebben bereikt, en klaagde vooral over het 'opdringerige gedrag' van haar leidinggevende.

Zo zou die leidinggevende onder meer haar zus hebben geappt, en persoonlijk een brief door de bus hebben gedaan. In de mail drong de werkneemster ook aan op doorbetaling van haar salaris.

"Je gedrag heeft mij stress bezorgd en helpt mijn herstel niet maar werkt het tegen", waarschuwde zij haar leidinggevende. "Je acties breken de Arbowet, het HR Protocol en de Randstadkernwaarden. Ik vraag je mijn loon uit te betalen, terwijl ik wacht op (…) een nieuwe afspraak met de bedrijfsarts."

Maat is vol

Na nieuwe gemiste afspraken met de bedrijfsarts en herhaalde verzoeken om loondoorbetaling, was de maat voor Randstad vol.

In augustus stapte de werkgever naar het UWV, die een maand later oordeelde dat de vrouw zich onvoldoende inspande om te reïntegreren. Daarmee ging Randstad naar de rechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

Groen licht

Hoewel werkgevers zieke werknemers niet makkelijk kunnen ontslaan, gaf de kantonrechter in Maastricht er in dit geval meteen groen licht voor.

Jointje
lees ook:
Jointje roken in bedrijfsbus? Ontslag op staande voet

In een vandaag openbaar geworden uitspraak schrijft de kantonrechter dat het 'evident' is dat de vrouw de verzuimvoorschriften 'herhaaldelijk en hardnekkig heeft overtreden door zich onbereikbaar te houden voor Randstad, de bedrijfsarts en het UWV.'

Geen ontslagvergoedingen

De daardoor ontstane 'impasse in de arbeidsverhouding' is volgens de kantonrechter dan ook het gevolg van het ernstig verwijtbaar handelen van de werkneemster. Randstad mag de vrouw ontslaan, zonder haar achterstallig salaris of ontslagvergoedingen te hoeven betalen.

De werkneemster moet daarnaast opdraaien voor 873 euro aan juridische kosten van haar voormalige werkgever. Het hielp de vrouw niet dat zij niet de moeite nam om voor de rechtbank te verschijnen.

Dit is een artikel van