De Amerikaanse arbeidsmarkt staat op zijn kop. In de laatste maanden van 2021 zei een recordaantal mensen hun baan op. Ze vertrekken om verschillende redenen, maar één ding is zeker: de pandemie speelt een belangrijke rol.
Sinds april 2021 neemt een recordaantal Amerikanen massaal ontslag. Op dat moment kwam de vaccinatiecampagne in de VS op stoom, herleefde de economie en steeg het aantal vacatures in rap tempo, waardoor mensen het vertrouwen kregen dat ze ergens anders een betere baan konden krijgen.
Dat bereikte een piek eind 2021: in november veranderden 4,5 miljoen mensen van baan - het hoogste aantal sinds dit wordt bijgehouden, zo'n twee decennia. In december deden nog eens 4,3 miljoen mensen dat. Ter vergelijking: in 2019, voor de coronacrisis, namen per maand gemiddeld rond de 3,5 miljoen Amerikanen ontslag.
En die trend zet door. Hoewel in vrijwel elke sector meer mensen hun baan opzeggen, stoppen vooral mensen met laagbetaalde banen. Alleen al in december verliet bijna 6 procent procent van de medewerkers in de horeca- en entertainmentsector zijn of haar baan: die groep veranderde vier keer sneller van werkgever dan mensen in het bedrijfsleven. Ook in de zorg namen veel mensen ontslag.
Passie volgen
Daar zijn een aantal redenen voor aan te wijzen. Door de pandemie kwam de wereld plots tot stilstand en hadden mensen meer tijd om na te denken over hun passies.
Zo merkte Janel Abrahami - die voor de coronacrisis hr-medewerker was - tijdens de lockdown dat ze geen plezier meer had in haar werk: "Ik zat maandenlang alleen thuis in mijn appartement en ik vroeg me af: is dit wat ik echt wil? Ik besloot van niet." Ze besloot carrièrecoach te worden en adviseert haar klanten nu over hun loopbaan.
Meer tijd om switch te maken
Omdat mensen tijdens de lockdowns aan huis gekluisterd waren, hadden ze ook meer tijd om die gedachten om te zetten in actie, en zo hun carrièreswitch goed voor te bereiden.
Zo was Gautier Coiffard aan het begin van de pandemie nog softwareontwikkelaar, maar is nu fulltime bakker. "Door de pandemie moest ik voor mijn oude baan altijd thuiswerken, ik ging niet meer op reis en ik sprak niet meer met klanten af", vertelt hij. "De gewonnen tijd heb ik gebruikt om te oefenen met bakken en recepten te ontwikkelen."
Coiffard opent binnenkort een Franse bakkerij in de New Yorkse wijk Brooklyn Heights (foto onder).
Hoger salaris
Voor anderen ontstond er een kans om een hoger loon te krijgen, extra urgent omdat de inflatie in de VS met 7 procent in 2021 historisch hoog was. Vooral mensen met een lager inkomen worden hard in hun portemonnee getroffen als de dagelijkse boodschappen zoveel duurder worden.
Bij een nieuwe baas kunnen werknemers een hoger salaris vragen, zeker omdat er grote personeelstekorten zijn in bijna alle sectoren. Uit nieuwe cijfers blijkt dan ook dat mensen die van baan wisselen het meest profiteren van loonstijgingen en het minst in koopkracht achteruit gaan. De lonen in de horecasector zijn het hardst gestegen: in 2021 gingen die met 14,1 procent omhoog.
Het overgrote deel van de horecamedewerkers die ontslag namen, begon dan ook weer met een nieuwe baan in de horeca, maar dan met een hoger loon.

Arbeidsomstandigheden
Door de krappe arbeidsmarkt kunnen sollicitanten ook betere of flexibelere werkomstandigheden eisen. Toen de dagelijkse werkomstandigheden sterk veranderden door de lockdown, beseften sommige workaholics dat ze te weinig balans hadden tussen hun werk en privéleven, en minder lange dagen wilden maken. Anderen kregen een burn-out tijdens de pandemie, bijvoorbeeld in de overbelaste zorg.
Ook waren er mensen die de flexibiliteit van online en thuiswerken erg prettig vonden, omdat dit beter te combineren was met mantelzorg of de zorg voor hun kinderen. Daarnaast is thuiswerken fijn voor kwetsbaren of andere mensen die bang zijn om besmet te raken met corona. Als hun oude baan geen betere of flexibelere voorwaarden kon bieden, werd het tijd om op zoek te gaan naar iets anders.
Of (nog even) niet
De laatste categorie mensen die ontslag hebben genomen, zoekt voorlopig helemaal geen nieuwe baan. Sommige mensen hebben geen haast met zoeken omdat ze een financiële meevaller hadden tijdens de pandemie.
En sommige ouders blijven langer thuis om voor hun kinderen te zorgen, omdat kinderopvang duur is en om de haverklap dicht gaat door coronabesmettingen. Anderen gingen (vervroegd) met pensioen en zullen dus helemaal niet meer terugkeren op de arbeidsmarkt.
Aanhoudende trend
Economen verwachten dat de trend van the great resignation, zoals het massaal van baan switchen inmiddels wordt genoemd, in 2022 zal blijven aanhouden.
Carrièrecoach Janel en bakker Gautier hebben grote plannen voor 2022. Janel hoopt te beginnen met groepssessies waarin ze meerdere mensen tegelijk begeleidt. Ook wil ze cliënten in het buitenland online coachen.
Gautier hoopt dat zijn klanten altijd met een glimlach zijn bakkerij zullen verlaten. "Op den duur moet mijn winkel een plek worden waar de buurt samenkomt: voor croissants in de ochtend, koffie in de middag en een feest in de avond."