Ga naar de inhoud
124 miljoen euro

Inflatie en rente stijgen: ING zet geld opzij voor wanbetaling hypotheken

ING en hypotheekverstrekkers zien nu nog geen betalingsproblemen. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Jeffrey Groeneweg

De inflatie stijgt snel en ook de rente loopt op. Daardoor zullen sommige consumenten meer problemen krijgen met het betalen van hun hypotheeklasten, verwachten ING Bank. Daarom zet het alvast 124 miljoen euro apart.

Die 124 miljoen euro is niet alleen bedoeld voor Nederlandse huizenbezitters die mogelijk in de problemen komen. ING Bank is ook actief in andere landen.

Voor Nederlandse klanten met een hypotheek wordt circa 49 miljoen euro opzij gezet en voor die in België zo'n 46 miljoen euro. De resterende 29 miljoen euro is voor andere landen, zoals Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Italië.

De
Lees ook:
De rente stijgt: minder hypotheek, nog niet meer spaarrente

Die bedragen zijn overigens ook voor andere leningen die mogelijk niet meer worden terugbetaald, maar bij het grootste deel van het geld dat ING heeft uitgeleend gaat het om hypotheken.

'Nog geen consumenten in problemen'

De stap van ING is opmerkelijk, hypotheekverstrekkers zeggen nog niet te zien dat meer consumenten in de problemen komen. "Sowieso waren er in Nederland in de afgelopen jaren weinig betalingsproblemen", zegt Hans André de la Porte, woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis.

Marktleider
Lees ook:
Marktleider Rabobank verhoogt hypotheekrente, 'einde lage rente in zicht'

Hij wijst erop dat je in Nederland verplicht een deel van je hypotheek moet aflossen, zodat na een paar jaar de hypotheekschuld al een stukje is gedaald. Ook zijn er veel mensen die hun hypotheek hebben overgesloten, tegen een lagere rente. En huizenkopers zetten de rente die ze moeten betalen vaak voor een langere tijd vast, aldus André de la Porte. Dat zorgt voor zekerheid.

Ook Martin Hagedoorn, manager Hypotheken bij De Hypotheekshop, ziet nog niet dat consumenten in de problemen komen. "De hypotheekrente is de laatste tijd weliswaar wat gestegen, met zo'n 0,15 procentpunt, maar dat is nog steeds ontzettend laag, zegt hij."

'Als mensen meer geld kwijt zijn aan andere dingen, dan hebben ze minder over om de hypotheeklasten te betalen'

'Krijgt als bank altijd een deel niet terug'

Maar dat ING nu alvast meer geld opzij zet voor het geval consumenten niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen, komt niet doordat het nu al lastig is voor huizenkopers om hun rente en aflossing te betalen, zegt Raymond Vermeulen, woordvoerder van ING. Ook ING ziet dat nu namelijk nog niet.

Maar als je geld uitleent, is er altijd een deel dat je niet terugkrijgt. Er zijn modellen voor om na te gaan welk deel je dan in een apart potje moet stoppen, zegt hij. Nu de inflatie en de rente stijgen, wijzen die modellen uit dat die kans wel groter wordt. Vandaar dat er toch alvast 124 miljoen euro opzij wordt gezet.

Inflatie
Lees ook:
Inflatie door het dak: prijzen stegen 7,6 procent in januari

Hogere inflatie

"Als mensen meer geld kwijt zijn aan andere dingen, dan hebben ze minder over om de hypotheeklasten te betalen", aldus Vermeulen. Het geld dat opzij wordt gezet is overigens met name voor huizenbezitters die nu al in de problemen zitten.

Een deel van het geld is ook bedoeld om verliezen voor de bank op te vangen als huizenbezitters niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen, ING het huis dat als onderpand dient wil verkopen, maar de waarde van dat huis is gedaald.  

ING splitst niet uit welk deel van de 124 miljoen euro is bedoeld om op te vangen dat consumenten hun rente en aflossing niet meer kunnen betalen en welk deel is voor de mogelijke daling van de waarde van het onderpand.

Olieprijs
Lees ook:
Olieprijs nóg hoger: 'Benzine zal morgen ook duurder zijn'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van