Ga naar de inhoud
Driemaster

Ruim baan voor boot van Bezos: Rotterdamse brug moet wijken

De Koningshavenbrug in Rotterdam, bijgenaamd De Hef. Beeld © ANP Foto/HH

Amazon-oprichter Jeff Bezos laat momenteel een luxejacht bouwen door de Nederlandse scheepsbouwer Oceanco. Het wordt zo'n enorm gevaarte dat het niet onder de Rotterdamse Koningshavenbrug door kan. Daarom wordt die brug tijdelijk gedemonteerd.

Het middenstuk van de brug, die ook wel bekendstaat onder de naam De Hef, wordt aankomende zomer tijdelijk tussen de dragers uitgehaald. Dat bevestigt woordvoerster Frances van Heijst van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van regionale zender Rijnmond.

Enorm zeiljacht

"De gemeente Rotterdam heeft hiervoor een verzoek gekregen vanuit de maritieme sector", zegt Van Heijst. "Het schip van de regionale scheepsbouwer kan namelijk overal onderdoor omdat de bruggen die het schip moet passeren open kunnen, behalve De Hef."

Die regionale scheepsbouwer is Oceanco, schrijft Rijnmond, dat enkel superjachten bouwt van meer dan 80 meter. De driemaster voor Bezos die ze bouwen onder modelnaam Y721, wordt met 127 meter een van de grootste zeiljachten ter wereld.

De gemeente Rotterdam wil desgevraagd niet bevestigen dat het om Oceanco gaat. De scheepsbouwer zelf reageerde niet op verzoeken voor commentaar.

In de video hieronder zie je het superjacht afgelopen oktober, op de werf in Zwijndrecht

Buiten de lengte van het schip en het modelnummer is er nog maar weinig over het paradepaardje bekend, ook de precieze hoogte van de masten niet. Ter vergelijking: de Black Pearl, een superzeiljacht dat in 2018 door Oceanco werd opgeleverd, heeft masten van 70 meter hoog.

Met zulke masten zal het schip niet onder de Koningshavenbrug doorpassen, omdat die een vaarhoogte van 46,5 meter heeft. Vandaar ook het verzoek van de scheepsbouwer aan de gemeente. "We hebben daar serieus naar gekeken en de belangen goed afgewogen", stelt de woordvoerder. "Aan de ene kant het economische belang en de werkgelegenheid door de bouw van dit schip. Aan de andere kant onze zorg voor De Hef."

Geen loslippige schepenbouwer

Uiteindelijk heeft de gemeente besloten in te stemmen met het verzoek, zegt ze. "De kosten hiervoor zijn voor rekening van de scheepsbouwer." Precieze bedragen kan ze niet noemen. De scheepsbouwer zal de rekening ongetwijfeld doorsturen naar Jeff Bezos, volgens Bloomberg opdrachtgever voor de bouw. Met een geschat vermogen van zo'n 200 miljard dollar zal de Amazon-oprichter hier vermoedelijk niet echt nerveus van worden.

Overigens houdt Oceanco vooralsnog stijf de lippen op elkaar over de opdrachtgever van het superjacht-in-aanbouw. "Het is ons beleid om nooit iets te zeggen over onze klanten vanwege hun privacy", zei een woordvoerder eerder al tegen RTL Z.

Jeff
Lees ook:
Jeff Bezos laat luxejacht bouwen door Nederlands bedrijf

De Hef is een Rijksmonument en werd in 2014 ook al eens gedemonteerd om gerenoveerd te worden. Dat kostte de gemeente toen zo'n 7,8 miljoen euro, maar daarvoor werd het hele middengedeelte ook geverfd.

Bij die renovatie zegde de gemeente nog toe dat het de laatste keer zou zijn dat de brug uit elkaar ging. Het bericht dat dit alsnog een keer staat te gebeuren, zorgt dan ook voor gemengde reacties op Twitter.

Week of twee

Hoe lang het precies duurt om de brug zo ver te demonteren dat het superjacht erdoor kan, is nog onduidelijk. "Op dit moment wordt het plan verder uitgewerkt en wordt er een planning gemaakt", zegt de woordvoerder. 

 

Bekijk ook deze video:

02:58
De vraag naar luxejachten is groter dan ooit.