Ga naar de inhoud
Oorlogsdreiging Oekraïne

Diesel was nog nooit zo duur, benzineprijs tikt bijna record aan

Een tankstation in Delfzijl, halverwege januari 2022. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Wie moet tanken kan het beste z'n ogen maar dicht houden bij het afrekenen. Een liter diesel was nog nooit zo duur in ons land en ook de benzineprijs staat bijna op een recordhoogte. Een van de redenen is de oorlogsdreiging rond Oekraïne.

De adviesprijs voor een liter diesel staat sinds gisteren op 1,822 euro, volgens United Consumers. Deze belangenorganisatie houdt de brandstofprijzen in de gaten. 

Ongekende piek

Sinds de organisatie daar in 2001 mee begon stond de dieselprijs niet zo hoog. De piek is ook ongekend voor Nederlandse begrippen. Als de dieselprijs op een recordhoogte kwam in de afgelopen 15 jaar, dan kwam deze uit op iets boven de 1,50 per liter. Het huidige record ligt daar dus zo'n 20 procent boven.

Het
Oktober 2021:
Het kan nóg hoger: adviesprijs benzine stijgt tot boven de 2,10 euro 

De prijs voor een liter Euro95 (E10 of E5 samen) zit na een hele korte periode waarin deze daalde ook weer in de lift. De adviesprijs staat op 2,135, nog maar één cent verwijderd van het record van 2,145 uit november vorig jaar. 

Aan de pomp betaal je waarschijnlijk minder dan de hierboven genoemde bedragen, omdat veel pomphouders korting geven in de hoop klanten te trekken. Wie langs de snelweg tankt, betaalt doorgaans wel de volle mep. 

Stress om conflict Oekraïne

De belangrijkste reden voor de hoge brandstofprijzen is de oorlogsdreiging rond Oekraïne, vertelt Paul van Selms van United Consumers. Door de Russische dreiging het land binnen te vallen en een oorlog te ontketenen, zijn oliehandelaren aan het hamsteren geslagen. "Uit angst dat olie schaars wordt als er daadwerkelijk oorlog uitbreekt", legt Van Selms uit.

ABN:
Lees ook:
ABN: gas blijft duur in 2022, zeker als de situatie in Oekraïne escaleert

Als dit gebeurt dan zullen er sancties aan Rusland worden opgelegd, hebben Westerse landen gedreigd. Die zullen ook gelden voor Russische olie. "En die olie moet dan ergens anders vandaan komen, en dan zullen de prijzen stijgen", zegt Van Selms. Om dit voor te zijn, leggen handelaren voorraden aan, met als gevolg dat de prijzen nu ook al stijgen. 

Veel vraag door herstel economie

Een andere reden voor de hoge olieprijs is dat er gewoon veel vraag naar is, ondanks de oprukkende omikronvariant. Het herstel van de wereldeconomie zal de vraag naar olie dit jaar alleen maar verder opstuwen, meldde het Internationaal Energie Agentschap eerder deze week

IEA:
Lees ook:
IEA: omikron lijkt vraag naar olie niet te deren, prijs blijft hoog

Doorgaans schommelt de prijs voor een vat ruwe olie tussen de 70 en 80 dollar, een stuk lager dan de 87.78 dollar dat een vat Brentolie gisteren kostte. Toch denkt Van Selms dat de olieprijs nog wel even zo hoog blijft, of zelfs nog verder stijgt. "Pas als dit echt lang gaat duren, dan gaan mensen op zoek naar alternatieven", legt hij uit. 

Dat geldt zeker voor Nederland, waar de prijs van olie maar voor een klein deel van invloed is op de brandstofprijzen. Roland Koopman legt in onderstaande video haarfijn uit hoe dat zit. 

Dure benzine komt niet door de hoge olieprijs

02:23