Niet alleen de prijzen voor koopwoningen rijzen de pan uit, het was ook nog nooit zo duur om een woning in de vrije sector te huren. De huren namen in het vierde kwartaal van 2021 met 5,3 procent toe naar gemiddeld 17,02 euro per vierkante meter.
Dat blijkt uit cijfers van huursite Pararius, gebaseerd op het huurwoningenaanbod op de eigen site. De gemiddelde huurprijs, een combinatie van kale, gestoffeerde en gemeubileerde verhuurde woningen, is de hoogste sinds Pararius in 2010 begon met meten.
Niveau pre-corona
In het vierde kwartaal kwamen de prijsstijgingen op de vrije huurmarkt weer op het niveau pre-corona. Onder invloed van de coronacrisis daalden de huurprijzen tussen het derde kwartaal van 2020 en het tweede kwartaal van vorig jaar.
Een huurwoning in de vrije sector heeft een huur vanaf 752,33 euro per maand.

De gemiddelde prijs per vierkante meter van een vrije sector huurwoning was in het afgelopen kwartaal 17,02 euro, tegen 16,16 euro in dezelfde periode van een jaar eerder.
Vooral groei buiten de Randstad
De huren in de vrije sector namen in alle provincies toe, maar vooral buiten de Randstad. Met name in het noorden waren er flinke stijgingen. Zo betaalde je voor een huurwoning in de vrije sector in Friesland maar liefst 17,2 procent meer dan een jaar eerder en in Drenthe 16,1 procent. In Groningen bleef de stijging beperkt tot 4 procent, maar dat is ook al een van de duurste noordelijke provincies.

In euro's gemeten is de huur van vrijesectorwoningen het hoogst in Noord-Holland, met een gemiddelde vierkantemeterprijs van 20,49 euro. Utrecht en Zuid-Holland komen daarna.
Friesland is in euro's gemeten het goedkoopst, met een prijs van 10,66 euro per vierkante meter. Dat is is dus iets meer dan de helft van wat je in Noord-Holland betaalt.

Dat de provincie Noord-Holland het duurst is, komt mede doordat Amsterdam de duurste stad van het land is, met een prijs van 22,45 euro per vierkante meter. Ook de huurprijzen in populaire steden als Haarlem en Amstelveen dragen bij aan de hoge huren in Noord-Holland, aldus Pararius.
Er zijn overigens ook een paar steden waar de gemiddelde huren in de vrije sector daalden: in Nijmegen en Tilburg.
Ondanks de stijgende huurprijzen in het vierde kwartaal is de gemiddelde huurprijs in de vrije sector nog niet overal op een record. Zo waren de huren in Amsterdam in 2019 nóg hoger en hetzelfde geldt voor onder meer Haarlem en Delft.
Veel huren stegen nog meer
De gepubliceerde gemiddelde stijging van de huurprijzen van vrije sectorwoningen wordt overigens gedrukt doordat er ook woningen zijn waarvan niet duidelijk is in welke categorie ze vallen.
Van de meeste vrijesectorwoningen steeg de huurprijs met veel meer. De prijzen van gestoffeerde woningen steeg namelijk met gemiddeld 8 procent, die van gemeubileerde woningen met 8,1 procent en die van vrijesectorwoningen met een kale huur met 20,9 procent.