Ga naar de inhoud
Blijven wel dicht bij huis

We durven weer meer vakantie te boeken: 'Meer boekingen dan voor corona'

We willen weer graag op vakantie. Beeld © ANP / Marcel van den Bergh

Ondanks corona zijn Nederlanders nu minder terughoudend met het boeken van een vakantiehuisje dan vorig jaar en in 2020. Toch blijven we nog relatief vaak in eigen land.

Dat zeggen verschillende bedrijven die vakantiehuizen verhuren. Dat sluit aan bij een onderzoek van de ANWB, waaruit blijkt dat Nederland dit jaar voor consumenten het populairste vakantieland is. Ter vergelijking: vóór corona was Frankrijk het meest populair, gevolgd door Spanje, Italië, Duitsland en Griekenland.

"Januari en februari zijn de klassieke boekingsmaanden voor de zomervakantie en we zien dat we weer op het peil zijn van twee jaar geleden, vóór corona uitbrak dus", zegt Marthijn Tabak, woordvoerder van Center Parcs.

Vakantie
Lees ook:
Vakantie in eigen land populair, vliegen op zijn retour

Center Parcs heeft 27 vakantieparken, waarvan 9 in Nederland. Veel consumenten denken dat in de zomer veel coronamaatregelen wegvallen en dat stelt hen gerust, zegt hij.

'Substantieel meer boekingen dan vóór corona'

Nog beter gaat het bij Roompot. "We merken dat Nederlandse consumenten meer durven te boeken, het aantal boekingen ligt nu zelfs hoger dan voordat corona uitbrak", zegt Baptiste van Outryve, woordvoerder van Roompot. Het bedrijf heeft 186 vakantieparken, waarvan 118 in Nederland.

Cijfers willen Tabak en Van Outryve niet geven. Beide woordvoerders zeggen wel dat er nog geen weken zijn dat de parken vol zitten. "Er is nog ruimte zat in de zomer", aldus Tabak.

Viva
Lees ook:
Viva Mexico! Klaar met de regels: we gaan (legaal) naar Mexico

Grote stijgingen bij Beekse Bergen

Bij Libéma gaat het nóg beter. Het bedrijf, dat drie parken met vakantiehuisjes heeft (twee bij safaripark Beekse Bergen en eentje bij Vinkel, vlakbij Den Bosch), ziet voor dit jaar meer boekingen. Dat geldt zowel in vergelijking met vorig jaar, als ten opzichte van twee jaar geleden, toen rond deze tijd van het jaar Nederlanders zich nog niet druk maakten over corona, aldus woordvoerder Linda Engels.

De boekingen voor de parken bij Beekse Bergen zijn 20 procent meer dan vorig jaar rond deze tijd en voor het Dierenbos bij Vinkel is de toename zelfs 40 procent, aldus Engels.

'Mensen willen in Nederland blijven en ze willen de zekerheid hebben dat ze een plek hebben.'

'Records aan het breken'

Vergeleken met medio januari 2020, dus vóór corona, gaat het helemaal hosanna. De boekingen voor het resort bij Beekse Bergen liggen dan maar liefst 75 procent hoger, voor het vakantiepark 40 procent en voor het Dierenbos 80 procent, zegt Engels.  

Engels: "We zijn records aan het breken. Mensen willen in Nederland blijven en ze willen de zekerheid hebben dat ze een plek hebben. Niet alleen voor het voorjaar en de zomer is er meer vraag naar vakantiehuisjes, voor de voorjaarsvakantie zitten wel al voor zo'n 90 procent vol."

Al
Lees ook:
Al 4,5 jaar ziek in Thailand, maar reisverzekering blijft geldig

Niet bang voor annuleringen

Zowel bij Libéma, als bij Roompot als Center Parcs zijn ze niet bang dat consumenten nu voor de zekerheid alvast boeken en later annuleren, mocht blijken dat corona dan geen belemmering is om naar bijvoorbeeld Frankrijk te rijden.

"Vorig jaar hebben we dat ook niet heel veel meegemaakt", aldus Engels. Als consumenten annuleren, dan krijgen ze conform de regels van Recron (de Nederlandse brancheorganisatie voor recreatiebedrijven) een deel van hun geld terug. Maar de ervaring leert dat er ook consumenten zijn die juist relatief kort voor de vakantie boeken, zegt Engels.

Ga
Lees ook:
Ga je op vakantie? Pas op met pinnen in het buitenland

Van Outryve is evenmin bang voor annuleringen. "We zitten in de zomer altijd rond een bezetting van honderd procent. Als mensen annuleren, dan zijn er weer anderen die boeken."

Spanje, Griekenland en Curacao

Toch is er wel degelijk belangstelling voor vakanties die wat verder weg zijn. "Consumenten zijn nog onzeker over de mogelijkheden en ze boeken korter voor vertrek. Maar het vertrouwen is wel aan het toenemen", aldus woordvoerder Petra Kok van reisorganisatie Tui.

De top-5 landen waarvoor nu bij Tui wordt geboekt zijn Spanje, Griekenland, Turkije (met een forse achterstand op Griekenland), Curaçao en Italië (autovakanties). Frankrijk staat daar niet tussen, maar mogelijk worden vakantiegangers afgeschrokken door de coronamaatregelen daar en het kan zijn dat ze daar op eigen houtje heen gaan, denkt Kok.

Ze denkt dat consumenten meer vakanties zullen boeken die wat verder weg zijn als de reisadviezen wijzigen. Nu al vliegt Tui 14 keer per week naar Curaçao en dat was nog nooit zo vaak.

Dolblije reizigers na opening VS: 'Ik ga mijn neefje voor het eerst zien'

01:42