Gevangenis stelt hoge eisen

Liegen over relatie met collega geen reden voor ontslag

11 januari 2022 12:33 Aangepast: 11 januari 2022 13:38
Beeld © ANP

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) mag een 25-jarige gevangenis-beveiligster niet aan de dijk zetten omdat zij een relatie had met een collega en daarover loog. De rechter stak een stokje voor haar ontslag.

De jonge vrouw werkte sinds de herfst van 2019 voor gevangenisorganisatie DJI als complexbeveiliger in de penitentiaire inrichting in Alphen aan den Rijn.

Zwaardere functie

Eind december 2020 viel de vrouw ziek uit, na een heftig incident waarbij een gevangene aan een maagbloeding overleed. Drie maanden later werkte zij weer halve dagen.

Tijdens de re-integratie ontdekte haar leidinggevende dat de beveiligster intern had gesolliciteerd op een zwaardere functie. Omdat hem dat bevreemdde, vroeg hij haar of dat wel verstandig was.

De vrouw ontkende te hebben gesolliciteerd, en beweerde dat een mannelijke collega dat in haar naam had gedaan.

Relatie met collega

De leidinggevende vroeg dat vervolgens aan de collega, die dat echter ontkende. Volgens de man beschuldigde de beveiligster hem omdat zij een relatie hadden gehad, die hij zou hebben verbroken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Seks met je bewaker: 'Gevangenen zitten vol hormonen, soms ontstaat een relatie'

Toen de leidinggevende de vrouw om opheldering vroeg, ontkende zij dat er sprake was geweest van een relatie. Daarop werd zij geschorst, en een onderzoek opgestart. Uit haar e-mails bleek dat de vrouw wel degelijk een relatie had gehad met de collega, wiens eigen vrouw overigens ook in de gevangenis werkte.

Ontslag wegens liegen

Daarop stapte de gevangenisorganisatie naar de rechter om de vrouw te kunnen ontslaan. Volgens haar werkgever was zij de belofte uit haar ambtseed 'zorgvuldig, onkreukbaar en betrouwbaar' te zijn, niet nagekomen. Bovendien zouden er aan een gevangenisbeveiliger 'extra hoge integriteitseisen' mogen worden gesteld.

De werkgever benadrukte de vrouw niet te willen ontslaan vanwege de relatie. Die zou slechts hebben geleid tot een berisping. Dat de vrouw die relatie niet had gemeld bij haar leidinggevende en daar later zelfs over had gelogen, was volgens de DJI echter wel reden voor ontslag.

Oordeel rechter

Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat de Haagse kantonrechter daar echter anders over denkt.

De rechter vindt wel dat de beveiligster verkeerd handelde, door haar sollicitatie te ontkennen en haar relatie met haar collega niet te melden. Het argument dat de relatie een privézaak was die zij niet hoefde te melden, werd dan ook van tafel geveegd.

"Affectieve relaties op de werkvloer kunnen de onderlinge verhoudingen op de werkvloer verstoren en de goede uitvoering van de werkzaamheden belemmeren, hetgeen tot onveilige situaties kan leiden", aldus de uitspraak

Geen reden voor ontslag

Toch vindt de kantonrechter niet dat de vrouw daarmee zo ernstig verwijtbaar handelde, dat zij ontslagen moet worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontslagzaken in 2021: van kus voor collega tot verkeerde crematie

Volgens de rechter bestaan er verzachtende omstandigheden voor de ontkenning van de sollicitatie en de relatie met de collega. Zo werd de beveiligster daar onverwacht door haar leidinggevende op aangesproken, terwijl zij nog herstellende was.

Daarnaast was het moeilijk om open over de relatie te spreken, omdat de vrouw van de collega ook in de gevangenis werkte.

Geen ontslag

Slotsom is dat de gevangenisorganisatie de beveiligster niet mag ontslaan, en haar weer moet toelaten tot haar werkzaamheden.

De advocaat van de vrouw zegt wegens de geheimhoudingsplicht niet te kunnen zeggen of zij inmiddels daadwerkelijk weer aan de slag is. Ook het Ministerie van Justitie waaronder de DJI valt, zegt daar niets over te kunnen zeggen. "We doen nooit uitspraken over individuen, dus kunnen niet op de vraag ingaan", aldus woordvoerster Tanja van Dijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van