Hoger aanvullend pensioen

Gepensioneerden gaan erop vooruit dit jaar, twee tientjes per maand

04 januari 2022 12:23 Aangepast: 04 januari 2022 14:29
Gepensioneerden fietsen bij Rotterdam. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon

Na jaren van inleveren is er in 2022 wel goed nieuws voor gepensioneerden: ze gaan er financieel op vooruit. Door lagere belastingen blijft er ietsje meer over van het aanvullend pensioen. Opgeteld bij de verhoging van de AOW is dat al snel goed voor twee tientjes extra in de maand.

Dat blijkt uit data van het ADP, een bedrijf dat de salarisadministratie doet voor andere bedrijven. Vanuit die positie kan ADP aan het begin van een jaar vrij nauwkeurig voorspellen hoe een gemiddeld loonstrookje eruit ziet. Alleen salarisverhogingen vanwege een cao-akkoord voor een bepaalde sector zijn niet meegerekend in de cijfers. 

Beetje salaris erbij

Uit de data van concurrent Visma Raet bleek gisteren al dat werkenden er dit jaar onderaan de streep maar nauwelijks op vooruitgaan. Ondanks de historisch lage werkloosheid en het schreeuwende tekort aan personeel verandert er maar weinig op je salarisstrookje. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Je gaat er (waarschijnlijk) maar een beetje op vooruit in salaris dit jaar

Voor gepensioneerden is er wel goed nieuws, blijkt uit de data van ADP. Door belastingverlagingen en omdat de bijdrage aan de zorgverzekeringswet iets is verlaagd, blijft er onderaan de streep meer over van het aanvullend pensioen. Dat bouwt iedere werknemer op via pensioenfondsen en staat los van de AOW-uitkering die iedere Nederlander krijgt vanaf 66 jaar en zeven maanden. 

Euro's erbij

Een gepensioneerde met 500 euro bruto in de maand aanvullend pensioen gaat er netto 1,35 euro op vooruit, iemand met 2.500 7 euro, becijfert ADP. Vorig jaar hielden gepensioneerden onderaan de streep juist minder over van hun aanvullende pensioen. 

Gepensioneerden profiteren zelfs dubbelop, aldus het bedrijf. De AOW gaat dit jaar met 18 euro per maand omhoog voor een alleenstaande, wie samenwoont met iemand die ook AOW krijgt, ontvangt 13 euro per persoon meer, meldde de Sociale Verzekeringsbank halverwege december. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van minimumloon tot energiebelasting: dit verandert in 2022 in je portemonnee

En dan zit er nog meer positief nieuws in het vat voor gepensioneerden. Dankzij de fors gestegen beurskoersen wereldwijd staan pensioenfondsen er zeer goed voor, meldt het Financieele Dagblad. De dekkingsgraden, die graadmeter hoe goed een fonds er financieel voorstaat, staan op het hoogste niveau in zo'n zes jaar tijd, meldt de krant. 

Verhogen pensioenen

En dat betekent dat het voor veel pensioenfondsen voor het eerst in jaren weer mogelijk is om de pensioenen te verhogen, oftewel indexeren. Dat betekent dat de uitkeringen worden verhoogd om te compenseren voor het stijgen van de prijzen. Dat is geen overbodige luxe, gezien het huidige hoge niveau van de inflatie. 

In deze video legt Carien ten Have uit hoe het kan dat alles duurder is geworden:

Niet alleen de goede resultaten op de beurs maken het mogelijk voor fondsen om de pensioenen te verhogen. Ook vanuit politiek Den Haag wordt gepensioneerden de helpende hand toegestoken. 

Regels versoepeld

De grens voor wanneer fondsen de pensioenen mogen indexeren wordt verlaagd. In plaats van 1 euro en 10 cent in kas voor iedere euro die een fonds in de toekomst moet uitbetalen, hoeft er in de toekomst nog maar 1 euro en vijf cent in kas te zijn. 

Miniatuurvoorbeeld
November 2021:

Regels voor verhoging pensioenen toch volgend jaar al versoepeld

Dit voorstel van de PvdA kan op steun rekenen van een meerderheid in de Tweede Kamer. Wanneer er over het voorstel gestemd gaat worden, is nog onbekend. Dat is afhankelijk van wanneer het nieuwe kabinet het wetsvoorstel voor de hervorming van het pensioenstelsel naar het parlement stuurt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van