Geld besparen

Laatste kans om te switchen van zorgverzekering: let hierop

29 december 2021 12:03 Aangepast: 30 december 2021 15:26
Een gebroken arm gaat in het gips. Beeld © Mark van den Brink

Je hebt nog een paar dagen om te beslissen of je van zorgverzekering wilt wisselen. Dat kan een flinke besparing opleveren, maar je moet niet alleen op de centen letten.

Tot wanneer kan ik wisselen?

Als je van niet te veel geregel houdt, kun je het best voor 1 januari, dus uiterlijk op Oudejaarsdag, een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Je nieuwe verzekeraar zorgt er dan voor dat je oude verzekering wordt opgezegd. Dat is het minste gedoe.

Wil je nog iets langer nadenken over je nieuwe verzekeraar? Dan moet je in ieder geval uiterlijk op 31 december je oude verzekering hebben opgezegd. Je hebt dan tot en met 31 januari de tijd om een nieuwe te vinden. Daar ben je dan, met terugwerkende kracht, vanaf 1 januari verzekerd.

Hoeveel scheelt het?

Wisselen van verzekeraar kan honderden euro's per jaar schelen. Volgens prijsvergelijker Independer is de goedkoopste basisverzekering 108,25 euro per maand en de duurste 145 euro. Op jaarbasis is dat verschil 441 euro.

En dat terwijl de dekking van de basisverzekering in feite bij iedere verzekeraar hetzelfde is. De basisverzekering vergoedt de belangrijkste zorg. Denk aan de huisarts, specialistische zorg in het ziekenhuis, ambulancevervoer, de meeste medicijnen, bezoek aan de psycholoog en nog een hoop andere dingen.

Toch zijn niet alle basisverzekeringen hetzelfde. Het grootste verschil zit hem in de keuze die je hebt als patiënt. Zogenaamde naturapolissen zijn goedkoper, maar dan kun je niet zelf kiezen waar je zorg krijgt. Je verzekeraar heeft contracten met bepaalde zorgaanbieders. Wil je ergens anders behandeld worden, dan moet je vaak een deel zelf betalen.

De restitutiepolis is vaak aanzienlijk duurder, maar geeft ook meer vrijheid. Je kunt zelf kiezen waar je zorg afneemt en de verzekeraar betaalt het gehele bedrag. Voor zover het onder de basisdekking valt, uiteraard.

Aanvullende verzekering: niet te veel betalen, en niet te weinig

Het afsluiten van een basisverzekering is verplicht. Als je wilt, kun je je daarnaast ook aanvullend verzekeren. Bijvoorbeeld voor tandartskosten of fysiotherapie. Als je van te voren weet dat je gebit niet zo best is of je bent erg blessuregevoelig, dan is het wijs om zo'n verzekering af te sluiten. De extra verzekeringskosten zijn dan waarschijnlijk lager dan de kosten die je anders zelf zou moeten ophoesten voor dure behandelingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veel mensen met aanvullende zorgverzekering vergeten te declareren

Maar je betaalt ook al snel te veel. Een aanvullende tandartsverzekering kost je bijvoorbeeld al snel een tientje per maand. Als je geen gaatjes hebt, is de verzekering waarschijnlijk duurder dan je reguliere controles. En als je wel problemen hebt, dekt de verzekering meestal maar een gedeelte van de kosten en tot een bepaald maximumbedrag. Even goed rekenen dus of het het waard is.

Het is sowieso verstandig, mocht je aanvullend verzekerd zijn, om elk jaar te checken wat nog onder je aanvullende pakket valt. Verzekeraars willen nog wel eens het aantal behandelingen omlaag schroeven dat je vergoed krijgt, of bepaalde zorg uit de aanvullende verzekering halen. 

Hoger eigen risico, minder premie

Je kunt ook je premie verlagen door je eigen risico te verhogen, en zo dus zelf meer financieel risico te lopen. Iedereen heeft een verplicht eigen risico van 385 euro. Dat betekent dat de eerste 385 euro aan zorgkosten die je maakt voor eigen rekening komen. Pas daarna gaat de basisverzekering uitkeren. Hierop zijn wel een aantal uitzonderingen trouwens. Voor bijvoorbeeld huisartszorg, kraamzorg en tandartskosten voor minderjarigen betaal je geen eigen risico.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook;

Dit is de maandpremie voor 2022 bij jouw zorgverzekeraar

Je kunt je eigen risico niet verlagen, maar wel vrijwillig verhogen. Het nadeel daarvan is dat je meer kosten zelf moet betalen als je zorg nodig hebt. Maar er staat ook een premiekorting tegenover. Als je verwacht weinig zorg nodig te hebben, kan je dus goedkoper uit zijn met een hoger eigen risico. Dan moet je wel een financiële buffer hebben om de klap op te vangen als je gok niet goed uitpakt.

Volle mep, marginale korting

Voor de echte beroepsbespaarders met genoeg geld op de bank is er nóg een optie om wat minder te betalen, namelijk door in één keer de jaarpremie te betalen. Bij de meeste verzekeraars levert dat een korting op van 1 of 2 procent.

Enorm veel gaat dat je niet opleveren dus. Op een premie van zo'n 1500 euro per jaar, scheelt het je 15 tot 30 euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van