Van onze partner Topicus

Podcast: Hoe kan ons pensioenbewustzijn worden vergroot?

29 december 2021 09:34
Beeld © iStock

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen zich over hun pensioen zorgen maken, maar tegelijkertijd is het pensioenbewustzijn heel laag. Hoe kan dit besef in aanloop naar de transitie van het nieuwe pensioenstelsel worden vergroot? En hoe bereiden werkgevers en pensioenfondsen zich voor op wat komen gaat? In deze podcast delen twee gerenommeerde pensioenexperts hun visie.

Onze samenleving verandert. We worden ouder, in verhouding zijn er (straks) minder werkenden dan gepensioneerden, we veranderen sneller van baan en werken vaker als ZZP'er. Al deze veranderingen hebben invloed op ons pensioen en vragen om aanpassingen van het pensioenstelsel. Over vijf jaar gaat het nieuwe pensioenstelsel in, één die transparanter en persoonlijker is. Maar realiseer jij je als toekomstig gepensioneerde, werkgever of pensioenfonds wat deze verandering betekent?

Impact van nieuwe pensioenstelsel op bewustzijn

In de podcast gaat Huib de Vries in gesprek met Marike Knoef (hoogleraar empirische economie aan de Universiteit Leiden, plaatsvervangend kroonlid van de SER en directielid van Netspar) en Alfred Kool (expert op het gebied van pensioencommunicatie) over het nieuwe pensioenstelsel en het -bewustzijn.

Hoe kan het toch dat zoiets belangrijks voor de toekomst zo weinig aandacht krijgt? Knoef: "Het blijkt dat we veel meer tijd en aandacht aan producten besteden die we twee keer per dag gebruiken. Gebruik je het veel minder vaak, dan is die aandacht voor het onderwerp automatisch een stuk minder. De zogenoemde tandenborsteltest. Een vlieger die zonder meer voor pensioenen opgaat."

Dat het een ding is om voor een pensioenonderwerp de aandacht van collectief Nederland te krijgen - mede omdat het niet iets is waar we dagelijks mee bezig zijn -, is iets van alle tijden en onderkent Kool. Toch zijn er manieren om mensen meer voor pensioenen te interesseren. Kool: "Wat we weten, is dat hoe persoonlijker en relevanter het voor pensioendeelnemers wordt gemaakt, hoe groter de kans is dat ze ook daadwerkelijk in actie komen. Iets wat in het nieuwe pensioenstelsel nadrukkelijker aan de orde komt. Daaruit kunnen we de hoop halen dat het makkelijker gaat worden om mensen te interesseren voor zo'n belangrijk onderwerp."

Podcast over pensioenpraat

Beluister de podcast en wordt bijgepraat over vragen als: Waarom is het nieuwe pensioenstelsel nodig? Wat zijn de grootste verschillen met het huidige pensioenstelsel? En waar liggen kansen om het pensioenbewustzijn onder mensen te verhogen, zodat iedereen op zijn oude dag er warm bijzit? 

Luister hier de podcast

 

Deze podcast is gemaakt door NRC branded content in opdracht van Topicus, Impact met IT. Benieuwd of Topicus jouw organisatie kan helpen bij het implementeren van het nieuwe pensioenstelsel? Kijk op de website.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van