Ga naar de inhoud
Loonbetaling gestaakt

Ongevaccineerde danser die niet wil testen terecht geschorst

Ongevaccineerde danser wilde niet testen en werd geschorst. Beeld © ANP

Een Amsterdams dansgezelschap mag een ongevaccineerde werknemer schorsen, die weigerde zichzelf te testen. "De inbreuk op de grondrechten van de danser is gerechtvaardigd", oordeelt de kantonrechter.

De man was al sinds 2006 als danser aan de Amsterdamse stichting Date, Dans en Theater verbonden, en was daar sinds begin dit jaar ook artistiek assistent.

Omdat de man niet over een QR-code bleek te beschikken, vroeg zijn werkgever hem in oktober om bij te dragen aan een veilige werkomgeving door elke week een zelftest te doen, en de uitslag door te geven.

Weigering zelftest

De danser, die niet gevaccineerd is, weigerde echter principieel om aan dat verzoek te voldoen. Daarop liet het dansgezelschap de man weten dat te respecteren en te betreuren, maar hem dan niet meer te kunnen toelaten op het werk. Ook staakte de werkgever de betaling van zijn salaris.

QR-check
Lees ook:
QR-check op werk kan leiden tot ontslag werknemers

Eind november ging het zelftestprotocol overigens voor alle werknemers gelden.

Naar de rechter

De danser stapte vervolgens naar de rechter, om te eisen dat het dansgezelschap hem weer aan de slag liet gaan. Volgens de man mag de werkgever niet van hem eisen dat hij zichzelf test, en dat hij de testresultaten meldt.

Volgens hem zou de schorsing en loonstop een te verstrekkende maatregel zijn. Verder zou de eis om te testen en de resultaten te delen zijn grondrechten inzake privacy en lichamelijke integriteit schenden.

Gerechtvaardigde inbreuk grondrechten

De Amsterdamse kantonrechter denkt daar genuanceerder over. Weliswaar oordeelt de rechter in een vrijdag openbaar geworden uitspraak dat er sprake is van inbreuk op grondrechten, maar gezien de omstandigheden wordt die gerechtvaardigd geacht.

Smetteloos
Lees ook:
Smetteloos dienstverband van 13 jaar, ontslagen na coronaconflict

Omdat de danser bij repetities en uitvoeringen in nauw contact komt met mededansers, vindt de kantonrechter het redelijk dat de werkgever vraagt om een wekelijkse zelftest en delen van de resultaten daarvan.

"Het doel van het dansgezelschap om door de maatregel een veiliger werkomgeving te scheppen weegt zwaarder dan het bezwaar van danser tegen testen en het delen van de uitslag ervan", aldus de uitspraak. "De bestreden inbreuk op de grondrechten van de danser is gerechtvaardigd."

Veilige werkomgeving

Advocaat Epke Spijkerman van het dansgezelschap benadrukt dat de danser dus niet is geschorst omdat hij niet gevaccineerd is.

"Dat is zijn goed recht. Ook is het zijn recht om niet te willen testen. Maar dan maak je het je collega’s en werkgever, die de zorgplicht heeft voor een veilige werkomgeving voor alle medewerkers en externe partijen als musici en technici waarmee wordt samengewerkt, wel heel moeilijk."

Consequentie dragen

De advocaat wijst er ook dat andere maatregelen, zoals het dragen van een mondkapje, anderhalve meter afstand houden en thuiswerken voor een danser geen uitkomst bieden.

"Lichamelijk contact op minder dan 1,5 meter is nou eenmaal inherent aan dit werk. Dan moet je uiteindelijk de consequentie van die principiële keuze dragen. Ook voor het dansgezelschap was dit heel vervelend, te meer omdat de partijen al jarenlang heel goed met elkaar samenwerkten."

Advocaat Wikke Kootstra van de werknemer laat weten dat de danser zich onthoudt van commentaar, omdat hij geen verdere ophef wil en de relatie met zijn werkgever belangrijk vindt.