Ga naar de inhoud
Afvalkosten weer omhoog

Gemeentebelastingen in 2022 met gemiddeld 18 euro omhoog

De afvalstoffenheffing, waarmee het ophalen en verwerken van afval wordt betaald, stijgt het hardst. Beeld © Hans van Rhoon/ANP

Het leven wordt volgend jaar nóg weer een beetje duurder. Huishoudens zijn in 2022 gemiddeld 2,1 procent meer kwijt aan onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffen- en rioolheffing. Gemiddeld moeten ze 851 euro per jaar aan gemeentelijke belastingen aftikken, tegenover ruim 833 euro nu. 

Dat blijkt uit een representatieve steekproef van de Vereniging Eigen Huis (VEH) onder 106 van de 352 gemeenten. De stijging is kleiner dan afgelopen jaren, want zowel in 2020 als 2021 gingen de gemeentelijke woonlasten met gemiddeld 5 procent omhoog.

Voor een deel komt dat door de eenmalige compensatie van het Rijk voor de zorgtaken. Ook spelen de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar maart een rol, zegt Hans André de la Porte, woordvoerder van VEH. "In een verkiezingsjaar komt een lastenverzwaring voor lokale politici heel slecht uit, dat is een bekend patroon."

Grote verschillen

De afvalstoffenheffing, waarmee het ophalen en verwerken van afval wordt betaald, wordt met gemiddeld 3,1 procent verhoogd, gevolgd door de ozb (2,1 procent). Deze belasting geldt alleen voor huiseigenaren, maar zit vaak verwerkt in de huur. De rioolheffing, voor het beheer en onderhoud van de riolering, stijgt met gemiddeld 1,3 procent.

Zoals ieder jaar zijn de verschillen tussen de onderlinge gemeenten groot. Zo stijgen de lasten in Papendrecht met maar liefst 22,5 procent. Met name de verhogingen van de ozb (28,7 procent) en de afvalstoffenheffing (28,4 procent) springen eruit. Hierdoor gaan Papendrechtse gezinnen er gemiddeld 170 euro per jaar op achteruit, terwijl alleenstaanden juist minder gaan betalen.

Reden voor de forse verhogingen is het op orde brengen van de financiën, liet Papendrecht afgelopen zomer al weten. Als het college van B&W niet handelt, kan het naar eigen zeggen allerlei gemeentelijke voorzieningen niet in stand houden. Door in te grijpen, wil de gemeente voorkomen dat het onder curatele geplaatst wordt door de provincie Zuid-Holland.

Toch is Papendrecht met 930 euro per jaar niet de duurste gemeente. Dat is Bodegraven-Reeuwijk, waar gezinnen gemiddeld 1092 euro aan gemeentelijke heffingen betalen. In nog eens drie andere Zuid-Hollandse gemeenten betalen inwoners meer dan 1000 euro.

Harderwijk het goedkoopst

Harderwijk is volgend jaar door een sterke daling juist het goedkoopst. De afvalstoffenheffing en ozb gaan er met respectievelijk 24,9 en 6 procent naar beneden, terwijl de rioolheffing gelijk blijft. Harderwijkers betalen in 2022 gemiddeld 601 euro aan woonlasten, tegen 673 euro dit jaar.

Dat die kosten in de berekening van VEH dalen, heeft te maken met de invoering van een nieuwe afvalregeling in Harderwijk. Inwoners betalen vanaf volgend jaar een vast basistarief, aangevuld door een variabel tarief voor iedere keer dat ze een vuilniscontainer aan de weg zetten. Grootverbruikers zullen dus meer gaan betalen.

De ozb, afvalstoffen- en rioolheffing zijn samen goed voor ongeveer een zesde van de totale gemeentelijke inkomsten. Ongeveer twee derde komt van het Rijk, zoals uit het Gemeentefonds. De rest van de inkomsten wordt gehaald uit andere gemeentelijke belastingen, parkeergeld en de kosten van vergunningen en leges.

Dit is een artikel van