Ga naar de inhoud
Ook lease cv-ketel telt mee

Private leaseauto kan je tienduizenden euro's hypotheek kosten

Minder huizen binnen handbereik als je je auto private least. Beeld © ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

Als je je auto financiert via private lease, dan kan dat ervoor zorgen dat je volgend jaar een flink lagere hypotheek kunt afsluiten als je een huis gaat kopen.

Dat zeggen hypotheekadviseurs en de Vereniging Eigen Huis. Het geld dat je nu kwijt bent aan private lease voor je auto gaat dan namelijk zwaarder meetellen bij de financiële verplichtingen die je al hebt.

Stijging
Lees ook:
Stijging hypotheekrente zet niet door na sussende woorden Lagarde

Minder lenen

Nu al wordt bij het bedrag dat je maximaal voor je hypotheek kunt lenen rekening gehouden met het geld dat je kwijt bent aan private lease.

Zo wordt 65 procent van dat bedrag dat je aan private lease betaalt afgetrokken van het maandbedrag dat je verder nog mag uitgeven voor een volgende lening. Maar dat gaat per 1 april 2022 naar 100 procent. Je kunt bij een gelijk inkomen straks dus minder lenen.

Deze
Lees ook:
Deze huizen waren ooit onverkoopbaar, maar vliegen nu de deur uit

Niet te veel lenen

Banken gebruiken de normen van budgetvoorlichtingsinstuut Nibud om te bekijken hoeveel geld iemand kan lenen. Je kunt volgens de Nibudnormen maar een bepaald deel van je inkomen uitgeven aan wonen (bij een koophuis: rente en aflossing). Dat is om ervoor te zorgen dat consumenten niet te veel lenen en daardoor in de problemen komen.

Maar als je al financiële verplichtingen hebt, zoals voor private lease, dan gaat dat af van het bedrag dat je verder nog kunt lenen, voor je huis bijvoorbeeld.

Consumentenbond:
Lees ook:
Consumentenbond: serviceabonnement hypotheek is misleiding

Steeds meer private lease

Een voorbeeld van zo'n financiële verplichting die je al kunt hebben, is als je auto rijdt met een private leasecontract. Het gaat daarbij om steeds meer Nederlanders. Volgens de VNA (Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen) waren er eind 2020 in ons land ruim 214.000 auto's via private lease. Dat is zo'n 3 procent van het totaal aantal personenauto's van particulieren.

In advertenties voor auto's staat er naast de nieuwprijs vaak bij hoeveel je kwijt bent aan private lease.

'Starters
Lees ook:
'Starters op de woningmarkt lenen vaak veel te veel'

Scheelt je tienduizenden euro's

Als je een Toyota Yaris rijdt via private lease, met een contract voor vier jaar, dan kost je dat minimaal 304 euro per maand, aldus Martin Hagedoorn, manager Hypotheken bij De Hypotheekshop.

Nu wordt die last voor 65 procent, oftewel 198 euro, meegenomen in de financiële verplichtingen die je al hebt. Maar dat wordt in 2022 de volle 304 euro per maand, oftewel 106 euro per maand meer.

Deze maatregelen werken wel tegen een oververhitte huizenmarkt

10:44

Dat betekent dat je 106 euro per maand minder kunt uitgeven aan rente en aflossing van je hypotheek.

Bij een inkomen van 40.000 euro per jaar en een hypotheekrente van 2 procent, kun je straks een kleine 29.000 euro minder lenen in vergelijking met de huidige toetsing en als je een duurdere auto least, bijvoorbeeld een Skoda Octavia Combi, dan loopt dat verschil op tot bijna 50.000 euro, rekent Hagedoorn voor.

Ook bij hypotheek zonder NHG

Er zijn ook consumenten die geen geld lenen voor een auto, maar deze zelf betalen. Zij hebben dan wel eerst moeten sparen, maar ze kunnen dan wel veel meer lenen voor hun huis. Als je een Toyota Yaris in eigendom hebt, dan scheelt dat ruim 82.000 euro hypotheek in vergelijking met private lease, en als je een grotere auto, zoals een Skoda Octavia Combi, rijdt, dan maakt dat bijna 140.000 euro uit.

Huis
Lees ook:
Huis kopen moet eerlijker worden: 'Mensen worden tegen elkaar uitgespeeld'

Het totale bedrag dat je volgens de Nibudnormen kunt lenen, hangt uiteraard van je inkomen, maar ook van onder meer het rentepercentage en de looptijd van je hypotheek. De strengere regels gaan ook gelden voor hypotheken zonder NHG, licht Peter Davina, woordvoerder van de stichting BKR (waar de leningen die huishoudens afsluiten worden geregistreerd), toe.

Leasecontract afkopen kost ook geld 

"Consumenten sluiten niet alleen leasecontracten af voor een auto, maar soms ook voor een cv-ketel, koelkast of wasmachine", aldus Hans André de la Porte, woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis. "Maar bij auto's gaat het om de hoogste bedragen."

Het lastige is volgens hem dat je een leasecontract voor een auto voor een aantal jaren afsluit, zodat je er niet zomaar af kunt. Je kunt het wel afkopen, maar dat kost ook geld. Dit is ook de reden dat deze verplichting vanaf 1 april 2021 niet meer voor 65 procent, maar voor 100 procent wordt getoetst.

Gemiddelde
Lees ook:
Gemiddelde woning Bloemendaal meer dan miljoen waard

'Realiseert niet iedereen zich'

Iedereen die maximaal wil lenen voor een huis, kan straks een minder hoge hypotheek afsluiten, concludeert André de la Porte. Voor de huishoudens die niet maximaal wilden lenen, zijn de gevolgen dus minder groot.

"Aan consumenten wordt wel verteld dat het bedrag dat ze elke maand uitgeven voor hun private leasecontract wordt geregistreerd bij het BKR. Maar ze realiseren zich vaak niet dat dat consequenties kan hebben als ze de volgende keer geld willen lenen", vult Hagedoorn aan.

Dorp uitgejaagd door hoge huizenprijs: 'Het is onbetaalbaar'

01:47
Dit is een artikel van