De energieprijzen gaan momenteel sky high en het einde is nog niet in zicht. En dan is er ook nog een klimaatcrisis die steeds urgenter wordt. Hoog tijd om je eigen energieverbruik eens onder de loep te nemen en te kijken waar het slimmer kan. We zetten zes slimme energietips voor je op een rij.
1. Wek je eigen energie op
Heb je nog geen zonnepanelen? Dan is dit het moment om daar toch in te gaan investeren. Door zelf energie op te wekken en daar vervolgens slim mee om te gaan, ben je minder afhankelijk van reguliere energieleveranciers én bijbehorende tarieven. En dan hebben we het nog niet eens over de duurzaamheidsvoordelen van zonne-energie. Twijfel je of zonnepanelen op jouw huis wel mogelijk zijn? Op de website van Zonneplan kun je in één minuut een gratis dakcheck doen.
2. Slim omgaan met eigen energie
Heb je al zonnepanelen of ben je van plan die aan te schaffen, dan is de volgende stap om slim om te gaan met de energie die je opwekt. De meeste energie zul je namelijk overdag opwekken. Logisch, want dan schijnt de zon. Maar de kans is groot dat je juist ’s avonds de meeste energie verbruikt, omdat je dan meer thuis bent en dus de vaatwasser of wasmachine aanzet. Nu lever je alle energie die je overdag opwekt en niet zelf verbruikt nog terug aan het net en kun je dit wegstrepen tegen de stroom die je van het net haalt, vanaf 2023 wordt deze salderingsregeling afgebouwd. Het is dan dus nóg belangrijker om slim met je zelfopgewekte energie om te gaan.
Zonneplan kan je hierbij helpen met hun Connect. Deze koppel je aan je slimme meter én aan de Zonneplan-app op je smartphone. In de app zie je vervolgens heel overzichtelijk hoeveel je opwekt, hoeveel je verbruikt en wat de actuele prijzen zijn op de markt. De app geeft telkens antwoord op de hamvraag: gebruik je de opgewekte stroom het beste nu zelf, sla je het op of kun je het beter terugleveren aan het net? Het is een samenspel van zon- en winduren, energiebehoefte en -prijzen.
3. Slim omgaan met energie van het net
Ook als zonnepanelen voor jou geen optie zijn, bijvoorbeeld omdat dat op je woning niet kan of mag, kun je gebruikmaken van zonne- en windenergie. Of zoals Zonneplan dit noemt: Slimme energie. Stroom is echt groen op de momenten dat de zon schijnt en / of de wind waait. Gratis energiebronnen van moeder natuur, waardoor stroom tijdens die uren vanzelfsprekend voordeliger is. Kortom: goedkope uurtarieven zijn de manier om meer groene stroom te gebruiken. Beter voor de portemonnee, beter voor de planeet!
4. Rondje sluipverbruik
Sluipverbruik is het energieverbruik van apparaten die op standby of zelfs helemaal uitstaan. Vooral oudere apparaten verbruiken relatief veel stroom, enkel omdat ze in het stopcontact zitten. Denk bijvoorbeeld aan je tv, computer en koffiezetapparaat die vaak altijd op het net aangesloten zijn, maar ook aan het klokje van de oven dat non-stop aanstaat. En wat dacht je van de opladers van je elektrische tandenborstel en smartphone? Als je de opladers hiervan in het stopcontact laat zitten terwijl ze niet aan het laden zijn, verbruiken ze toch stroom.
Dit sluipverbruik is natuurlijk heel gemakkelijk te verlagen, door apparaten nooit op standby te zetten en de stekkers uit het stopcontact te halen wanneer je ze niet gebruikt. Maak het jezelf gemakkelijker door stekkerblokken met een aan-uitschakelaar te gebruiken. Dan hoef je maar één knop in te drukken in plaats van alle stekkers van je computer en randapparatuur er één voor één uit te halen.
Wil je het gerichter aanpakken? Dan zou je een energiemeter aan kunnen schaffen. Deze sluit je aan tussen het stopcontact en het apparaat waarvan je het verbruik wilt meten. Vervolgens lees je op de meter af hoeveel het sluipverbruik van dat apparaat daadwerkelijk is. Kom je erachter dat bijvoorbeeld je oude koelkast wel heel veel energie slurpt, dan kun je overwegen die weg te doen of te vervangen.
Overigens is overstappen naar Zonneplan ook een goede optie, dan krijg je die slimme energiemeter (de Connect) er meteen bij.
5. Schaf slim aan
Mocht je inderdaad overgaan tot de aanschaf van nieuwe apparatuur, kies dan voor de meest zuinige optie. Op het moment van aanschaf lijkt dat misschien niet de slimste keuze (want duurder), maar in gebruik is het dat zeker wel!
Je maakt de juiste keuze door goed op het energielabel te letten. Sinds begin dit jaar is het energielabel voor wasmachines, vaatwassers, koelkasten en vriezers vernieuwd. Dit loopt nu van A (donkergroen) tot G (rood), waarbij groen natuurlijk de meest energiezuinige keuze is. Het energielabel op andere apparaten, zoals wasdrogers en airco’s, loopt vooralsnog van A+++ (donkergroen) tot D (rood) waarbij A+++ de meest zuinige is.
Vraag jezelf overigens ook af of aanschaf echt nodig is. Als het gaat om apparaten die je maar enkele keren per jaar gebruikt, zoals een boormachine of hogedrukspuit, is huren of lenen misschien wel de meest duurzame keuze.
6. Bi-directioneel auto opladen
Deze laatste slimme energie-tip is nog een beetje toekomstmuziek, maar er zijn al elektrische auto’s die het kunnen: bi-directioneel opladen. Met deze techniek kan je elektrische auto als powerbank fungeren voor je huis, als thuisaccu. 's Middags of 's nachts laad je 'm op tegen het goedkope tarief - of met je zelfopgewekte gratis stroom - en 's avonds gebruik je die goedkope stroom om tv te kijken. Met de laadpaal die Zonneplan volgend jaar introduceert, wordt dit zelfs automatisch op het meest gunstige moment voor je gedaan.
Ben jij klaar voor Slimme energie? Stap dan over naar Zonneplan en speel het spel van Slimme energie, waarin je wordt beloond voor het gebruiken van wind- en zonnestroom.
