Het uitstellen van operaties en andere zorg omdat ziekenhuizen druk zijn met het verplegen van coronapatiënten dreigt voor grote groepen patiënten een financiële strop op te leveren. Ze lopen het risico om voor één medische behandeling twéé keer hun eigen risico te moeten betalen, waarschuwt Patiëntenfederatie Nederland.
Dat komt door de manier waarop zorgverzekeraars ziekenhuizen betalen voor de zorg die zij patiënten geven. Het probleem ontstaat als patiënten na een eerste afspraak met een specialist te maken krijgen met uitstel.

Volgens de afspraak met de verzekeraars mag er maximaal 120 dagen zitten tussen het moment dat de behandeling begint en dat deze eindigt. Die maximale termijn wordt nu regelmatig overschreden, vanwege zorg die wordt uitgesteld vanwege de drukte door de coronacrisis.
Twee keer betalen
Als de behandelperiode over de jaarwisseling wordt verlengd, is Leiden in last. "Als je de pech hebt dat je behandeling administratief is begonnen in jaar één en in jaar twee eindigt met de laatste nacontrole, dan moet je over die behandeling twee keer het eigen risico betalen", legt Dianda Veldman uit. Zij is directeur van Patiëntenfederatie Nederland.
"En dat is natuurlijk bizar, want je wordt al benadeeld doordat je zo lang moet wachten", zegt zij. "Maar je bent dus ook twee keer het haasje met 385 euro eigen risico."

Het is een bestaand en bekend probleem, maar door de coronacrisis treft het veel meer patiënten, vreest Veldman. Haar organisatie lobbyt al jaren voor het afschaffen van het eigen risico, maar de kans daarop is erg klein, daar is Veldman realistisch over.
Stijgende zorgkosten
Het eigen risico in de zorg is het bedrag dat iedereen zelf moet betalen voor zorg uit het basispakket, zoals het laten maken van een röntgenfoto, vervoer met een ambulance of bloedonderzoek. Uitgaven aan zorg boven het bedrag van 385 worden vervolgens vergoed. Niet alle zorg valt binnen het verplichte eigen risico, een bezoek aan de huisarts of kraamhulp wordt altijd vergoed.
De gedachte achter deze drempel is dat mensen hierdoor minder snel een beroep op de zorg zullen doen. Het afschaffen ervan is daarom geen optie in politiek Den Haag, omdat het als een goed middel wordt gezien om de steeds maar stijgende zorgkosten enigszins binnen de perken te houden.
Veldman heeft haar hoop dan ook gevestigd op coulance van verzekeraars, die de mensen waar het nu om gaat eenmalig het betalen van de tweede keer eigen risico voor dezelfde behandeling zouden moeten kwijtschelden.
Patiënten tegemoetkomen
Dat dit administratief lastig is en geld kost, zou volgens haar geen bezwaar moeten zijn, gezien de steun aan heel veel andere partijen vanwege corona. "Dan is het logisch om patiënten die nu zo lang moeten wachten, waarvan de ziekte erger wordt, die veel pijn hebben en niet kunnen werken, tegemoet te komen."
Reguliere zorg weer uitgesteld door toename coronapatiënten:
