Ook diesel goedkoper

Benzineprijs daalt: binnenkort weer op het oude niveau?

01 december 2021 10:35 Aangepast: 01 december 2021 19:32
Beeld © Joe Raedle / Getty / AFP

De prijs voor een liter Euro 95 zakt al weer anderhalve week en inmiddels is de adviesprijs 2,3 cent gedaald. Gezien de lagere olieprijs zal de prijs aan de pomp nog wel verder omlaag kunnen, denkt Paul van Selms van consumentenorganisatie United Consumers.

De adviesprijs voor Euro 95 is nu zo'n 2,122 euro, blijkt uit cijfers van United Consumers, dat de brandstofprijzen in de gaten houdt. Op 18 november was dat nog 2,145 euro. Op een volle tank van 45 liter scheelt dat ongeveer een euro. Ook de adviesprijzen voor diesel en lpg zijn de laatste tijd gedaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

2 euro voor een liter benzine duur? Dat valt eigenlijk best mee

De prijs die je daadwerkelijk aan de pomp betaalt, is vaak lager dan de adviesprijs. Veel pomphouders geven een korting, zodat je daar wat minder kwijt bent. Langs de snelweg betaal je vaak wel de adviesprijs.

Lagere olieprijs

De reden voor de gedaalde brandstofprijzen is dat olie goedkoper is geworden, zegt Paul van Selms, directeur van United Consumers. Zo kostte een vat ruwe olie van 159 liter op 24 november nog ruim 82 dollar (72 euro) en nu nog maar een kleine 71 dollar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikanen geven miljoenen vaten olie vrij vanwege hoge benzineprijs

Oliehandelaren vrezen dat door de nieuwe coronagolf de vraag naar brandstoffen zal afnemen, verklaart Van Selms de gedaalde olieprijs.

'Adviesprijs blijft rond de 2 euro'

Toch denkt hij niet dat de prijs van benzine weer op het niveau van een jaar geleden zal uitkomen. Toen kostte een liter Euro 95 nog 1,66 euro. De olieprijs was toen door de coronacrisis weggevallen vraag slechts 48 dollar. Van Selms denkt dat we moeten leren leven met een adviesprijs van rond de 2 euro per liter.

'We moeten leren leven met een adviesprijs van rond de 2 euro'

Olieprijs tussen de 70 en 80 dollar

De olieprijs zal ruwweg tussen de 70 en de 80 dollar blijven, verwacht Van Selms. Bij een lagere prijs kan het voor veel olieproducenten niet uit, en als de prijs boven de 80 dollar komt, dan zie je dat dit in de economie voor onrust zorgt.

Zo zei de Amerikaanse president Joe Biden, toen de olieprijs wat hoger was, dat hij de strategische oliereserves wilde aanspreken om zo de olieprijs te drukken.

Dollarkoers

De prijzen van benzine en diesel zijn tot nu toe minder hard gedaald dan de olieprijs. Dat komt mede doordat de dollar sterker is geworden ten opzichte van de euro. Daardoor is de olieprijs in euro's gerekend minder hard gedaald. 

Daarnaast wachten oliemaatschappijen het liefst zo lang mogelijk met het verlagen van de brandstofprijzen, aldus Van Selms. Omgekeerd zijn ze wel veel sneller met het optrekken van de prijzen als de olieprijs stijgt, zegt hij.

Accijns en belastingen

Verder bestaat de prijs aan de pomp maar voor ruwweg 36 procent uit de prijs voor het oppompen van ruwe olie en het verwerken tot brandstof. De rest is vooral accijnzen en belastingen plus een winstmarge voor de oliemaatschappij en de pomphouder.

Een lagere (of hogere) olieprijs werkt dus maar beperkt door in de prijs voor benzine en diesel. Van Selms: "Accijnzen en belastingen worden bijna nooit lager en dan heb je het nog niet eens over de inflatie."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore