Ga naar de inhoud
Jaar de cel in

Verzekeraar stort per ongeluk 2 ton, man besluit het te houden

Beeld © ANP

Een schade-expert uit Bilthoven die bijna 200.000 euro van verzekeraar De Goudse wegsluisde, moet een jaar de gevangenis in. Ook moet hij het geld terugbetalen. De verzekeraar maakte het geld per ongeluk naar hem over en kreeg het niet meer terug.

Eind augustus 2019 maakte schadeverzekeraar De Goudse per ongeluk 189.486 euro over naar de bedrijfsrekening van de 63-jarige man. Het geld was bedoeld voor een verzekerde, die voor dat bedrag was gedekt voor een opgelopen schade.

Verkeerde rekening

Pas toen de verzekerde zeven weken later vroeg waar zijn uitkering bleef, kwam De Goudse erachter dat het geld was overgemaakt naar een verkeerde rekening.

Toen De Goudse de schade-expert vroeg het geld terug te storten, meldde hij dat op het betreffende rekeningnummer dat kwartaal helemaal geen bedragen van de verzekeraar waren ontvangen. "Wij kunnen dan ook helaas niet voldoen aan uw uitnodiging om een en ander retour te betalen", liet hij weten.

Wegsluizen

De Goudse overwoog nog beslag te leggen op de rekening, maar hoorde van de bank dat het bedrag daar inmiddels niet meer op stond. Uit een onderzoek bleek dat de man het geld diezelfde dag binnen anderhalf uur via acht grote overschrijvingen had weggesluisd naar rekeningen van zijn andere bedrijven.

Zorgbedrijf
Lees ook:
Zorgbedrijf Ontzorgd Wonen failliet, 250 bewoners in onzekerheid

Daarop deed De Goudse aangifte tegen de man. Voor de rechtbank Midden-Nederland bleef de man ontkennen dat hij iets wist van het geld. Daarbij stelde hij dat anderen gebruik gemaakt zouden kunnen hebben van zijn bankrekening. Daarbij wees hij op zijn kinderen.

Verduistering

De rechter geloofde niets van zijn verweer. Op basis van het door de verzekeraar en de bank aangeleverde bewijsmateriaal oordeelde de rechtbank vandaag dat de man schuldig is aan verduistering en witwassen.

De schade-expert is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van 12 maanden. Daarbij liet de rechtbank meewegen dat hij tijdens de rechtszaak bleef ontkennen en geen medewerking verleende aan het onderzoek.

Ook moet de man het verdwenen geld en onderzoekskosten van in totaal bijna 192.000 euro terugbetalen aan De Goudse.