Ga naar de inhoud
Van onze partner Albert Heijn

In 2025 zijn alle AH-eigenmerkverpakkingen 100% recyclebaar

Je kunt Albert Heijns nieuwe fles voor vers sinaasappelsap keer op keer gebruiken Beeld © Albert Heijn

Al jaren zet Albert Heijn stappen om de milieu-impact van verpakkingen te verkleinen. Hoewel geen of minder verpakkingsmateriaal daarbij een logische stap is, kan het gebruik van plastic de kwaliteit en houdbaarheid van producten vaak verbeteren en kan voedselverspilling worden voorkomen.

Om de wereld beter achter te laten, moeten we voorkomen dat plastic in het milieu terechtkomt. Toch is het ook belangrijk om oog te houden voor de pluspunten van plastic. Zo zorgt het ervoor dat een product langer vers en houdbaar blijft. Dat leidt tot minder voedselverspilling en een lagere milieu-impact.

Optimale balans

Albert Heijn is constant op zoek naar de optimale balans tussen voedselverspilling voorkomen en zo min mogelijk verpakkingen gebruiken. Een voorbeeld is het dry misting-systeem dat op veel groente- en fruitafdelingen in gebruik is. Deze constante deken van neveldruppeltjes zorgt ervoor dat groenten en fruit gekoeld worden. Daardoor blijven ze langer houdbaar en kunnen meer producten onverpakt in het schap liggen.

Negen miljoen kilo minder

“In 2017 hebben we voor het eerst gemeten hoeveel verpakkingsmateriaal we jaarlijks gebruiken. Dat was toen tachtig miljoen kilo”, zegt Anita Scholte op Reimer, hoofd Kwaliteit en Duurzaamheid bij Albert Heijn. “In 2025 willen we dat verlaagd hebben met twintig miljoen kilo. We zijn goed op weg en hebben sindsdien al negen miljoen kilo verpakkingsmateriaal bespaard. Vorig jaar reduceerden we 2.7 miljoen kilo verpakking, waarvan 1.8 miljoen kilo plastic. Die reductie is het gevolg van nieuwe technieken, slimmer verpakken, beter recyclen en hergebruik van verpakkingen stimuleren.”

100% recyclebaar

Tijdens de doorlopende zoektocht naar minder verpakkingsmateriaal heeft
Albert Heijn veel geleerd. Scholte op Reimer: “We zijn trots op de stappen die we hebben gezet, maar beseffen dat het niet genoeg is. Zo maken we onze verpakkingen steeds beter recyclebaar. Dat is cruciaal op weg naar een circulaire economie, waarin afval niet bestaat, maar grondstof is voor nieuwe producten. In 2025 zullen alle Albert Heijn eigenmerkverpakkingen daarom uit 100% recyclebaar materiaal bestaan. Daarnaast wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van gerecycled materiaal, zoals het geval is bij het transparante champignonbakje dat we in 2020 hebben geïntroduceerd.”

Deze
Lees ook:
Deze biologische boer bestrijdt luizen met lieveheersbeestjes

Focus op hergebruik

Naast recycling is hergebruik een speerpunt. “Door verpakkingen opnieuw te gebruiken, voorkomen we afval en gaan er geen grondstoffen verloren.” Voorbeelden van hergebruik zijn Albert Heijns nieuwe fles voor versgeperst sinaasappelsap en de verszakjes op de groente-, fruit- en broodafdeling. Scholte op Reimer benadrukt dat klanten een onmisbare rol spelen in het succes van recycling en hergebruik. “Als Albert Heijn zetten we samen met onze leveranciers stappen, maar we kunnen het niet alleen. Door goed de weggooiwijzer op de verpakking te volgen en verpakkingen waar mogelijk te hergebruiken, kan iedereen zelf een bijdrage leveren. Zo zorgen we er samen voor dat we de wereld beter achterlaten.”

Kom naar het AH Beter eten Festival

Op vrijdag 21 en zaterdag 22 januari organiseert Albert Heijn het eerste AH Beter eten Festival. Proef hier het voedsel van vandaag en morgen, ontmoet er boeiende sprekers en beleef interactieve workshops. En verzamel tips voor een lekkere en gezonde leefstijl. Zo gaan we samen op weg naar een toekomst waarin we de wereld een beetje beter achterlaten. Kijk op ah.nl/betereten