Personal finance

Regels voor verhoging pensioenen toch volgend jaar al versoepeld

11 november 2021 16:39 Aangepast: 11 november 2021 18:21
Dennis Wiersma wordt minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs Beeld © ANP

De pensioenen van deelnemers van een aantal fondsen kunnen volgend jaar toch meegroeien met de prijsstijging. Een voorstel van de PvdA hiertoe kan op steun van genoeg partijen in de Tweede Kamer rekenen, en ook het kabinet wil eraan meewerken. Pensioenfondsen met minstens 1 euro en 5 cent in kas voor elke euro verschuldigd pensioen, mogen de pensioenen laten meegroeien, mits zij zich al verbinden aan het nieuwe pensioenstelsel.

"Deelnemers wachten al meer dan tien jaar op de indexatie van pensioenen", zei PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk in een debat in de Tweede Kamer. Zijn partij eiste dat het kabinet actie ondernam; als dat niet gebeurde, dan zou de PvdA haar steun voor de hervorming van het pensioenstelsel intrekken. 

Door de huidige regels mogen de pensioenen van miljoenen gepensioneerden volgend jaar niet verhoogd worden, waarschuwden de grootste fondsen onlangs. 

Dekkingsgraad

Pensioenfondsen zijn namelijk verplicht om voor iedere euro die ze in de toekomst moeten uitkeren minimaal 1 euro en 10 cent in kas te hebben. Dit is de zogeheten dekkingsgraad, het percentage waaraan je in een oogopslag kunt zien hoe een fonds ervoor staat. 

Deze grens wordt dus van 110 procent verlaagd tot 105 procent. Dat betekent dat ook fondsen die maar 1,05 euro in kas hebben per euro die ze nog moeten uitbetalen, de pensioenen mogen verhogen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote fondsen: verhoging pensioenen onwaarschijnlijk in 2022

Bij de meeste fondsen zijn de pensioenen in de afgelopen jaren niet verhoogd, vanwege de lage rente. Sterker nog: bij veel fondsen dreigde zelfs gekort te moeten worden, omdat ze er financieel beroerd voor stonden.

Het verhogen van de grens biedt 38 fondsen de mogelijkheid om te verhogen, meldt de krant op basis van cijfers van toezichthouder De Nederlandsche Bank. Dat is vooral goed nieuws voor de 394.000 gepensioneerden die bij deze fondsen zijn aangesloten.

Pensioenen

Daarnaast worden de pensioenen van andere deelnemers van deze fondsen op papier meer waard. Het gaat dan om de pensioenen van 740.000 werkenden en 1,9 miljoen oud-deelnemers die inmiddels bij een ander fonds zijn aangesloten. 

Voor de vier grootste pensioenfondsen van ons land heeft de versoepeling nog geen direct effect. Zij stonden aan het einde van het derde kwartaal nog onder of net op de 100 procent dekkingsgraad.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van