Gesloten restaurants, winkels en geen vakantiemogelijkheid: het gebrek aan mogelijkheden om geld uit te geven, is goed terug te zien in wat Nederlanders op hun bankrekening hebben staan. Sinds het uitbreken van de coronacrisis is er 22 miljard euro meer gespaard dan normaal.
En dat geld zal voorlopig ook nog wel even op de rekeningen blijven staan, volgens onderzoek van ING Research. De bankeconomen verwachten dat er hooguit een kwart van het extra opgebouwde vermogen op korte termijn uitgegeven zou worden. Dat komt omgerekend neer op zo'n 5,5 mljard.
Rijkere huishoudens
Dat er zo veel geld opgepot blijft, komt volgens de bank omdat het grootste deel van de extra gespaarde miljarden 'in handen is van rijkere huishoudens'. Van al het extra spaargeld is 71 procent terecht gekomen op de rekeningen van de rijkste helft van alle huishoudens.

Dat minder vermogende huishoudens nauwelijks extra hebben kunnen sparen, komt omdat zij het geld hard nodig hadden om openstaande rekeningen te betalen, blijkt uit meerdere onderzoeken die de ING-economen raadpleegden.
Gezinnen met een hoger inkomen of groter vermogen hebben alle uitgaven beter gepland en hoeven daardoor minder snel ineens een greep in de spaarpot te doen.
Niet snel uitgeven
Het extra gespaarde geld wordt niet van de ene op de andere dag in de economie gepompt. "Zo gaat iemand die een jaar lang niet naar een restaurant is geweest, na een dergelijke lockdownperiode niet ineens elke dag uit eten", aldus de economen. De groep die het meest gespaard heeft, had dit geld normaal gesproken vooral uitgegeven aan recreatie, vakantie, cultuur en in de horeca.
Dit soort uitgaven aan zogeheten belevingsdiensten zijn moeilijker om in te halen. Consumenten gaan niet ineens twee keer zo vaak uit eten, om een voorbeeld te geven. Een boek of koelkast die je niet kunt kopen om wat voor reden dan ook, koop je op een later moment alsnog.
Verder zijn Nederlanders in doorsnee minder geneigd grotere meevallers snel uit te geven, aldus de bank.