Energiecrisis

Gasprijs daalt verder na actie van Russen: 'Zorgen nog niet voorbij'

10 november 2021 14:33 Aangepast: 10 november 2021 16:35
Consumenten hebben geen reden om meteen de verwarming hoger te zetten. Beeld © Paul le Clercq

De groothandelsprijs voor aardgas daalt vandaag verder doordat Rusland meer gas gaat leveren. Maar dat betekent nog lang niet dat alle zorgen voorbij zijn, zeggen experts. "Het blijft spannend of we een strenge winter krijgen."

Rusland, dat goed is voor een derde van de gasleveranties aan Europa, gaat meer gas transporteren naar Europa. De Russen verhogen de leveringen met ruwweg twee derde in vergelijking met het niveau van begin deze maand. En dat drukt de gasprijs. 

Begin oktober kostte een megawattuur gas nog 160 euro en nu is dat nog maar zo'n 67 euro. Na alle commotie over de gestegen energieprijzen van de laatste tijd, lijkt het dus de goede kant op te gaan. Maar vergeet niet dat begin dit jaar de prijs nog op circa 20 euro stond.

Prijs huishoudens

En er is nog een reden voor consumenten om, ondanks de daling van de gasprijs van vandaag met bijna 8 procent, de verwarming niet weer wat hoger te zetten. Er is immers geen directe invloed op je energierekening.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet compenseert hogere energierekening met gemiddeld 400 euro per huishouden

Als je een vast tarief betaalt, dan blijft dat namelijk gewoon gelden. En voor consumenten met een variabel contract wordt de prijs twee keer per jaar aangepast: op 1 januari en op 1 juli. Ook zij merken de daling van de groothandelsprijs dus niet meteen.

De groothandelsprijs is de prijs die energiebedrijven betalen voor gas. Maar dat is niet de prijs die consumenten betalen, want voor hen komen er nog wat kosten en belastingen bij. De prijs voor huishoudens stijgt of daalt dus niet één op één met de gasprijs, maar minder snel.

De groothandelsprijs van aardgas. De groothandelsprijs van aardgas.

'Zorgen nog niet voorbij'

Uiteraard komt de daling van de groothandelsprijs zeer gelegen voor consumenten en bedrijven, maar we kunnen toch nog niet opgelucht adem halen, zegt energie-expert Hans van Cleef van ABN Amro. "Het blijft spannend of we een koude winter krijgen en dus straks genoeg gas hebben."

De voorraden in Europa zijn namelijk laag en de extra toevoer van gas uit Rusland is niet genoeg om de voorraden weer aan te vullen tot de niveaus die gebruikelijk zijn voor deze tijd van het jaar, zegt Van Cleef. Als het een koude winter wordt, dan zullen sommige bedrijven mogelijk tijdelijk dicht moeten, denkt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Energieleverancier Enstroga gooit de handdoek in de ring

Maar ook als het hier een milde winter wordt, dan nog zijn we niet uit de problemen, denkt hij. Want als het in Azië of Noord-Amerika een strenge winter wordt, dan zal dat de gasprijs opdrijven omdat er dan extra gas naar die gebieden zal gaan.

Wat gebeurt er met Nordstream 2?

De extra toevoer van Russisch gas gebeurt via de al jaren bestaande pijpleiding door Oekraïne, zegt Van Cleef. Maar wat echt van belang is, is of het pompen van aardgas door de omstreden Nordstream 2 gasleiding snel kan beginnen, vult energie-expert Jilles van den Beukel aan.

Rusland hield de afgelopen tijd de levering van gas aan Europa laag, om druk uit te oefenen op Duitsland om snel akkoord te gaan met de opening van Nordstream 2. Die pijpleiding zorgt al een tijd voor controverse tussen de VS en Europa. De VS vinden namelijk dat Europa zich met Nordstream 2 te afhankelijk maakt van Rusland voor de levering van gas.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klanten Vattenfall met variabel tarief gaan 50 procent meer betalen voor gas

Goedkeuring nodig

"Als Nordstream 2 op korte termijn op stoom komt, dan kan de gasprijs mogelijk substantieel omlaag, ook weer afhankelijk van hoe streng de winter zal zijn", zegt Van den Beukel.

Die pijpleiding van Rusland naar het noorden van Duitsland is gereed, maar er is nog toestemming nodig van de Duitse toezichthouder om de pijpleiding daadwerkelijk in gebruik te nemen. Ook de Europese Commissie moet nog akkoord gaan.

Dagen of zes maanden?

De Duitse toezichthouder heeft volgens persbureau Reuters tot 8 januari om goedkeuring te geven. Daarna heeft de Europese Commissie nog twee maanden de tijd om ook akkoord te gaan.

"Maar het is ook mogelijk dat de Duitse toezichthouder vanwege de maatschappelijke onrust over de hoge gasprijs op korte termijn tijdelijk akkoord zal aan met het transporteren van gas door Nordstream 2", denkt Van den Beukel.

Maar je schept dan wel een precedent en het is moeilijk om zo'n voorlopige goedkeuring na de winter weer in te trekken, denkt Van Cleef.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore