Ga naar de inhoud
Nog nauwelijks verkocht

Waarom Nederland nog niet massaal aan de thuisbatterij gaat

Een thuisbatterij van Tesla, beeld ter illustratie. Beeld © Ian Thomas Jansen-Lonnquist / Getty Images

Elon Musk is er een groot fan van en ook bij Ikea kun je ze kopen: thuisbatterijen. Het klinkt als de perfecte oplossing in deze tijden van hoge energieprijzen. Maar toch worden ze nog maar nauwelijks verkocht in Nederland. Waarom is dat?

Je eigen energie opwekken met zonnepanelen en als je meer opwekt dan je op dat moment nodig hebt, dan sla je die energie gewoon op in je eigen thuisbatterij. Klinkt slim toch? In België zijn ze fan. Daar worden dit jaar veel meer thuisbatterijen verkocht dan vorig jaar, meldt De Tijd.

In Nederland loopt het nog geen storm, hier worden ze nauwelijks verkocht, blijkt uit een rondgang van RTL Z. Bij de grote energiemaatschappijen Vattenfall, Essent en Eneco kun je ze niet krijgen. En ook de grote installateur Feenstra heeft ze niet in het assortiment.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe energierekening? 'Variabel contract is je beste optie'

Duur, dus weinig vraag

Alle vier de bedrijven zeggen dat er eenvoudigweg nauwelijks vraag is naar thuisbattterijen. Gezien de kosten zijn ze nog niet bereikbaar voor de gewone consument, vertelt Melanie Poort, woordvoerder van Vattenfall.

Een thuisbatterij kost bij Ikea in België tussen de 3758 euro en 5946 euro en dat is exclusief btw. 

"Zolang de salderingsregeling bestaat, heeft het geen zin om een thuisbatterij te hebben."

Een andere nadeel is dat je in een thuisbatterij maar relatief weinig stroom kunt opslaan, hooguit genoeg voor een paar dagen. Stroom die je in de zomer met je zonnepanelen opwekt kun je dus niet in de winter gebruiken.

Salderingsregeling

Het verschil met België zit hem erin dat daar thuisbatterijen worden gesubsidieerd en in Nederland niet, legt Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen, uit.

Daarnaast is er in Nederland de zogeheten salderingsregeling.

Overbelast
Lees ook:
Overbelast elektriciteitsnet zorgt voor problemen: 'Vergunningen moeten sneller'

Die salderingsregeling houdt in dat consumenten met zonnepanelen de elektriciteit die ze opwekken, maar op dat moment niet gebruiken, kunnen terugleveren aan het net. "Zolang die bestaat, heeft het nauwelijks zin om een thuisbatterij te hebben."

Op een later moment, als je juist meer verbruikt dan je opwekt, bijvoorbeeld in de avond, mag je die stroom weer gratis van het elektriciteitsnet halen. Uiteindelijk betaal je dus alleen voor de stroom die je verbruikt bovenop wat je hebt geleverd, oftewel het saldo. 

'Gemiddelde
Lees ook:
'Gemiddelde koopwoning heeft pas in 2055 energielabel A'

'Aantrekkelijker zonder salderen'

Het wordt een ander verhaal voor de thuisbatterij als de salderingsregeling wordt afgeschaft, denkt Visser. Dat heeft twee redenen. In de eerste plaats zullen bezitters van zonnepanelen vooral terugleveren aan het net als de zon flink schijnt. Dan is die stroom gewoonlijk echter weinig waard, want al die zonnepanelen bij elkaar in Nederland zorgen voor een flinke prijsdruk.

Als ze de stroom later, bijvoorbeeld 's avonds, terughalen, is die stroom juist duur, bij gebrek aan productie door zonnepanelen. Dat prijsverschil kun je terugverdienen door je stroom overdag in een batterij te stoppen, en dan 's avonds te benutten. 

Lagere energierekening door je smart home: zo doe je dat

09:32

Stel dat de salderingsregeling wordt afgeschaft, dan kan je met een thuisbatterij belasting ontlopen. Voor de stroom die je via de salderingsregeling van het net haalt, hoef je geen belasting te betalen. 

Belastingen

Als dit niet meer kan, dan koop je de stroom voor de dan geldende marktprijs, waar je belasting over moet betalen. Met een thuisbatterij omzeil je die belastingen, omdat je die stroom niet van het net haalt, legt Visser uit.

Volgend jaar wordt de belasting op stroom in Nederland verlaagd. Dat maakt een thuisbatterij dus minder aantrekkelijk, want er valt minder op de belasting te besparen, aldus Visser.

Zelf
Lees ook:
Zelf je huis isoleren: 'Dubbelglas zetten blijft het best'

Afbouwen salderingsregeling uitgesteld?

Volgens de huidige plannen wordt de salderingsregeling in Nederland vanaf 2023 afgebouwd, totdat deze in 2030 niet meer bestaat.

Of thuisbatterijen dan inderdaad aantrekkelijk zijn, hangt af van de elektriciteitsprijzen op dat moment, de hoogte van de belastingen op elektriciteit en de kosten van die batterijen, zegt Visser. "Maar het zou me niet verbazen als het afbouwen van de salderingsregeling wordt uitgesteld."

Wat is goedkoper: thuiswerken en stoken of naar kantoor op dure benzine?

02:53