Ga naar de inhoud
Onrust door onzekerheid

Rusland levert minder gas, prijs in Europa schiet 13 procent omhoog

De Russische president Vladimir Poetin. Beeld © ANP / TASS / Russian Presidential Press and Information Office

De Europese gasprijs is vandaag omhoog gegaan vanwege lagere leveringen van aardgas aan Europa door Rusland. De prijs voor een megawattuur gas steeg met 13 procent tot 76 euro. Dat is nog wel altijd fors lager dan begin oktober toen de prijs piekte op meer dan 160 euro.

De levering van Russisch gas nam afgelopen weekend af en ook op maandag waren er lagere leveringen. Verschepingen via een belangrijke pijpleiding naar Polen zijn gestopt, terwijl leveringen via een pijpleiding door Oekraïne daalden.

Onzekerheid drijft prijs op

Ook via een pijpleiding naar Bulgarije werd minder gas vervoerd vanwege schade aan de lijn die momenteel wordt gerepareerd. De onzekerheid over de leveringen zorgt voor de stijging van de gasprijs, meldt persbureau Bloomberg

Ruzie
Lees ook:
Ruzie rond gascontract dat gedupeerde klanten Welkom Energie kan helpen

Een andere reden voor het gehamster naar gas en de daaropvolgende prijsstijging is dat het Russische staatsgasconcern Gazprom gisteren weigerde om extra gas te veilen dat in januari naar Europa verscheept zou worden. Zo'n beslissing zou als blijk van goede wil van de Russen zijn opgevat en daarmee gezorgd hebben voor minder hoge prijzen, aldus persbureau Reuters

Belofte van Poetin

Met het uitblijven van zo'n gebaar blijft het ook onzeker of Gazprom zich aan zijn leveringsverplichtingen naar Europa zal houden, ook al heeft president Poetin dit beloofd.

Het Kremlin meldde gisteren dat vanaf volgende week de leveringen aan Europa worden verhoogd omdat dan de binnenlandse voorraden volledig zijn aangevuld. President Vladimir Poetin heeft Gazprom opgedragen de voorraden bij gasfaciliteiten in Duitsland en Oostenrijk te verhogen. Die liggen nu ver onder de normale niveaus.

Poetin
Lees ook:
Poetin legt eisen extra gaslevering aan EU op tafel 

Gasprijs (en energierekening) stijgt: wat kun je er tegen doen?

03:41