Inkomenssteun mag wel

EU-landen oneens over aanpak energiecrisis

26 oktober 2021 16:18
Een slimme gasmeter wordt geplaatst bij consumenten. Beeld © Patricia Rehe / ANP / Hollandse Hoogte

Het is de landen van de Europese Unie niet gelukt om het eens te worden over een gezamenlijke aanpak van de energiecrisis.

Dat bleek tijdens een vergadering van de energieministers van de EU in Luxemburg. Er zijn grote verschillen tussen de EU-landen voor wat betreft de energiemix, hun belastingbeleid en de sociale situatie.

Dat betekent dat er niet één oplossing is die voor alle EU-landen kan worden toegepast, aldus Eurocommmissaris voor energiezaken Kadri Simson.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet compenseert hogere energierekening met gemiddeld 400 euro per huishouden

Maatregelen

In sommige landen van de EU zijn er grote gevolgen van de prijsstijgingen van energie. De Europese Commissies staat dan ook toe dat landen bepaalde maatregelen nemen om die gevolgen wat te verzachten. Denk daarbij aan inkomenssteun voor consumenten en tijdelijke verlaging van de btw.

Zo heeft het kabinet in Nederland besloten om gezinnen gemiddeld voor 400 euro te compenseren voor de hogere energierekening. Ook het bedrijfsleven kan overigens gebruik maken van compensatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo bespaar je op je energierekening: 'Hou je verbruik bij via display of app'

Nederland tegen ingrijpen op energiemarkt

Demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat vindt dat de EU de markt wel zijn gang moet laten gaan en niet moet ingrijpen op de energiemarkt. Andere landen, zoals Spanje en Griekenland, willen dat wel en de Franse regering wil de stroomprijs niet meer koppelen aan die van gas.

Nederland is er samen met acht andere EU-landen, waaronder Duitsland, tegen dat er maatregelen worden genomen die in strijd zijn met de Europese binnenmarkt voor gas en elektriciteit. Blok vindt wel dat de stroomverbindingen tussen de lidstaten verbeterd kan worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljoenen huishoudens krijgen gratis geld: wel compensatie, geen hogere energierekening

Hoge kosten voor consumenten

De gasprijzen stijgen momenteel hard door internationale ontwikkelingen, zoals onder meer een hogere vraag vanuit Azië. Daardoor krijgen veel consumenten en bedrijven te maken met aanzienlijke hogere kosten voor gas.

Nederlanders met een vast contract blijven gewoon hun afgesproken prijs betalen. Maar als je een variabel contract hebt, of je vaste contract loopt af en je moet dat verlengen, dan krijg je te maken met hogere prijzen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Compensatie voor hoge energierekening: wat ga jij ervan merken?

Er zijn zelfs energiebedrijven die hogere tarieven willen rekenen aan consumenten, ondanks het feit dat ze een vast contract hebben. Ze dreigen zelfs met afsluiten als consumenten niet akkoord gaan met hogere prijzen. Maar de Autoriteit Consument en Markt (ACM) steekt daar een stokje voor.

Ook lastig voor bedrijven

Bedrijven hebben al aangegeven dat te zullen doorberekenen in hun prijzen voor consumenten. Sommige grootverbruikers van energie hebben al gezegd hun productie een tijd stil te leggen, omdat het niet meer uit kan.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van