Na 8 jaar

Recruiter Remco wil weer dingen maken en wordt daarom dakdekker

27 oktober 2021 07:14 Aangepast: 27 oktober 2021 07:38
Remco de Vries hangt zijn kantoorbaan aan de wilgen en gaat het dak op. Beeld © Eigen foto

Carrière maken, dat is strak in het pak je geld verdienen, op een kantoor en met een dure auto. Dat dacht Remco de Vries (31) altijd. Maar toen hij dat eenmaal had bereikt, miste hij iets. Zozeer zelfs dat hij zijn kantoorbaan adieu heeft gezegd en volgende maand begint als dakdekker.

Het dagelijks werken in de buitenlucht, daar kijkt De Vries nog wel het meeste naar uit als hij vanaf 1 november het dak op mag voor Van Hoek Dakbedekkingen in het Noord-Brabantse Heeze. "Lekker niet meer in die kunstmatige warme of koude lucht van een kantoor." 

Telecom en sales

Een jaar of acht geleden was het ook al zijn plan om buiten aan het werk te gaan: als gymleraar. Daarvoor moest hij eerst naar de sporthogeschool. Om de tijd naar het nieuwe studiejaar te overbruggen, ging hij aan de slag bij de Mediamarkt. 

Maar daar ging een sales- en recruitmentballetje rollen dat hij niet had voorzien. Na drie maanden werd de Phone House verantwoordelijk voor de telecomafdeling. De Vries verhuisde mee - hij bleek aanleg te hebben voor verkopen - en werd na een jaar assistent-shopmanager.

"Nog een jaar later polste mijn oud shopmanager van de Mediamarkt me. 'Rem', zei hij, 'wat je in de winkel kan, kun je ook zakelijk'. Ik ben met hem meegegaan en heb zo'n vier jaar zakelijke sales gedaan bij Max ICT, een grote webwinkel met kantoor- en ict-artikelen."

Gouden vent

De sporthogeschool was toen al lang van de baan, zegt De Vries. "Ik was gaan samenwonen, we hadden hogere vaste lasten met ons particuliere huurhuis. De sporthogeschool is fulltime school, dat had ik niet kunnen betalen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Carrièreswitch naar zorg: vrouwen krijgen diploma op parkeerplaats

Ondanks dat het hem bij Max ICT voor de wind ging - hij haalde grote bedrijven binnen en draaide naar eigen zeggen als enige verkoper een miljoenenomzet bij één klant - begon De Vries zich te vervelen. "Ik vond het niet meer leuk. Dat had niets met het bedrijf te maken overigens, de directeur is een gouden vent."

Sterspeler in de recruitment

Dan maar iets anders sales-achtig, dacht hij. Het werd recruitment. "Ik kwam bij Huxley te werken. Dat is een beetje het Real Madrid onder de recruiters: daar wíl je gewoon werken. Ik heb er supervette dingen gedaan. Als je me tien jaar geleden had gezegd: de directeur van Philips kent je bij voor- en achternaam, dan had ik daarvoor getekend."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Handgel van suikerbiet: deze ondernemers gooien het roer om in coronatijd

Maar nu De Vries er daadwerkelijk zat, voelde het niet goed. "Ik miste iets. Is dit het dan? Is dit nou carrière maken? Ik had hartstikke lieve collega's, werkte bij een fijn bedrijf. Hoe kwam het nou dat ik binnen relatief korte tijd toch weer wilde switchen van baan?"

Zelf iets (ervan) maken

Dat was voer voor nachten wakker liggen en heel veel gesprekken. Zomaar stoppen met werken kon niet, zegt De Vries. "Maar weer een overstap maken naar een andere soortgelijke baan wilde ik ook niet." 

Uiteindelijk realiseerde hij zich iets. "Ik had er nooit bij stilgestaan dat ik altijd gezegd heb: als ik weer zestien was, zou ik in de bouw willen werken. Ik heb heel veel vrienden en familie in de bouw, met eigen klusbedrijven, daar heb ik altijd naar opgekeken. Die mensen kunnen echt iets maken."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werken in de bouw: tijdens de crisis thuis, nu het werk niet aankunnen

Tijd voor nóg meer gesprekken dus, want, grapt De Vries: "Ik heb weleens op het dak gestaan, maar dat was alleen om er een bal af te halen." Hij ging bij veel bedrijven langs en vragen, vragen, vragen. "Wat houdt het nou in, hoe werkt het?"

'Iedereen kan dakdekker worden'

Die gesprekken hielpen hem over de streep. Hij zou uit de stress van de targets stappen en dakdekker worden. Maar waarom niet metselaar, of stukadoor?

"Heel eerlijk: die werkzaamheden lijken me supersaai. Om timmerman te worden moet je ook nog ruimtelijk inzicht hebben, dat bezit ik zover ik weet niet. Alle bedrijven waar ik langsging, verzekerden me: iedereen kan dakdekker worden."

Bekijk ook deze video: klus in huis?

Je kunt maar beter geduld hebben, want het duurt wel even voordat je aan de beurt bent.

En ja, dat is heel ander werk dan De Vries gewend is, maar daar kijkt hij juist ontzettend naar uit.

Dak af, werk klaar

"Het is hard werken, het is fysiek zwaar werk, maar dat vind ik leuk. Dit wordt mijn eerste echte baan zonder targets, zonder keer op keer aan het einde van de maand te moeten laten zien wat ik heb bereikt, zonder elke keer de vraag waarom ik niet meer mensen heb gebeld en bij meer bedrijven op bezoek ben geweest. Als het dak af is, is het werk klaar." 

Op 1 november start hij bij zijn nieuwe werk, in februari begint zijn opleiding. "Dat hoeft niet per se, maar mijn baas heeft liever wel dat ik het doe. Zelf lijkt het me ook een goede stap. Het wordt wel even wennen, ik ben niet gemaakt om te studeren." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Extra geld voor werkgelegenheid in de bouw

Hij schrok in eerste instantie wel toen hij de basissalarissen in de bouw zag, zegt De Vries eerlijk. "Ik heb wat kunnen onderhandelen met mijn baas, ik heb het financieel gezien goed geregeld. Ik kan er prima van rond komen dadelijk en mijn Efteling-abonnement nog betalen, haha. Het scheelt niet heel veel met wat ik nu verdien." 

Ballen

De Vries deelde onlangs zijn carrièreswitch op LinkedIn. "Die post is meer dan 65.000 keer bekeken. Er heerst nog steeds het gevoel dat je moet studeren, dat je een dikke auto moet hebben. Maar ik krijg zoveel reacties onder die post en ook in berichtjes: 'Jij hebt echt ballen man, dit zouden meer mensen moeten doen'."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van