Geen misbruik, geen leugens

Vier ton voor ten onrechte ontslagen Volkskrant-recensent

19 oktober 2021 13:48 Aangepast: 19 oktober 2021 15:34
Boekrecensent Arjan Peters werd door De Volkskrant onterecht ontslagen. Beeld © ANP

De Volkskrant moet boekenrecensent Arjan Peters 370.000 euro betalen als schadevergoeding voor zijn onterechte ontslag. De krant zette Peters aan de dijk, omdat hij vrouwelijke schrijvers zou hebben lastiggevallen en daarover zou hebben gelogen.

De 58-jarige Peters raakte vorig jaar in opspraak toen bleek dat De Volkskrant hem had ontslagen na klachten over de manier waarop hij contacten had onderhouden met vaak jonge, beginnende schrijfsters die afhankelijk waren van gunstige recensies.

'Lieverd'

Daarbij zei hij hun boeken te recenseren, verklapte dat zij genomineerd waren voor een prijs en stuurde aan op persoonlijke ontmoetingen. In de berichten gebruikte hij woorden als 'lieve', 'lieve groet', 'liefs', 'lieverd' en 'excuuskus'.

In september vorig jaar oordeelde de Amsterdamse kantonrechter dat zijn opstelling tegenover de schrijfsters niet ernstig genoeg was om de recensent te ontslaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Volkskrant mag recensent ontslaan die loog over benadering schrijfsters

Maar omdat hij daarover vervolgens niet de waarheid zou hebben gesproken, mocht De Volkskrant hem als gevolg van verdwenen vertrouwen toch buiten de deur zetten. De krantenuitgever moest hem wel een ontslagvergoeding van 32.000 euro betalen.

Te vrijpostig

Peters kondigde destijds aan in hoger beroep te gaan, en dat heeft hij nu gewonnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is de top-10 meest spraakmakende ontslagzaken in 2020

Volgens het gerechtshof Amsterdam waren zijn berichten aan de schrijfsters te vrijpostig en is het begrijpelijk dat de auteurs daarvan last hebben gehad. Het valt Peters volgens het hof aan te rekenen dat hij zich onvoldoende bewust is geweest van de impact. Maar van misbruik van zijn machtspositie is volgens het hof geen sprake.

Niet gelogen

Verder oordeelt het hof dat de recensent niet willens en wetens heeft gelogen over de kwestie toen hij daarover door zijn werkgever werd ondervraagd.

Omdat De Volkskrant het vertrouwen in Peters ten onrechte heeft opgezegd en hem ontsloeg, moet de uitgever hem nu een schadevergoeding van 370.000 euro betalen. Die zogenoemde 'billijke vergoeding' komt bovenop de eerder toegekende ontslagpremie, waardoor de recensent in totaal ruim 4 ton ontvangt.

De Volkskrant wil niet veel over de verloren rechtszaak kwijt. "In dit stadium beperken we ons tot de mededeling dat we de beschikking zorgvuldig bestuderen", zegt adjunct-hoofdredacteur Annieke Kranenberg.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van