14 keer zoveel vermogen

Huiseigenaar veel rijker dan huurder, ook zonder huis mee te rekenen

19 oktober 2021 13:32 Aangepast: 19 oktober 2021 13:34
Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Patricia Rehe

Het verschil in eigen vermogen tussen woningbezitters en huurders is de afgelopen jaren steeds groter geworden. Zonder de eigen woning mee te tellen was het vermogen van huiseigenaren 14 keer groter dan dat van huurders. "Als je een eigen huis hebt, dan houd je vaak meer geld over."

Nederlanders met een eigen huis hebben naast de waarde van hun huis in doorsnee 36.000 euro aan vermogen en huurders slechts 2600 euro. Het verschil is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Door de gestegen huizenprijzen hebben veel huizenbezitters op papier al een groter vermogen dan huurders. Maar ook als je de waarde van de woning en de hypotheekschuld buiten beschouwing laat, zitten ze er warmpjes bij in vergelijking met huurders.

Het doorsnee vermogen van huurders bleef sinds 2013 ongeveer gelijk, maar dat van huiseigenaren steeg in de periode tot 2020 met maar liefst 10.500 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van een dubbeltje een kwartje worden? Dat lukt beter in Houten dan in Assen

'Lasten voor huiseigenaren blijven gelijk'

"Als je een eigen huis hebt, dan houd je vaak meer geld over van je inkomen en dat steken huiseigenaren bijvoorbeeld in aandelen", aldus Nic Vrieselaar, woningmarkteconoom bij Rabobank. Huurders kunnen dit vaak niet omdat ze een veel groter deel van hun inkomen kwijt zijn aan het betalen van huur dan huizeneigenaren aan het betalen van rente en het aflossen van hun hypotheek, zegt hij.

Verder blijven de lasten voor huizenkopers in de loop van de tijd ruwweg gelijk, aldus Vrieselaar. "Ze klikken namelijk hun woonlasten vast op het moment dat ze een huis kopen en dus een hypotheek aangaan. Vaak wordt de te betalen rente namelijk voor langere tijd vastgelegd. Maar de huren stijgen elk jaar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders zijn schatrijk: vierde plek op wereldranglijst

Als je geregeld loonsverhoging krijgt, dan houden huiseigenaren dus steeds meer geld over, terwijl bij huurders een deel van hun eventuele loonstijging wordt afgeroomd doordat hun huur ook omhoog gaat, legt Vrieselaar uit.

Hypotheekrenteaftrek

Huizenkopers hebben ook een streepje voor door de hypotheekrenteaftrek, aldus Vrieselaar. "Consumenten die een huis kopen hebben vaker een hoger inkomen, maar toch krijgen ze inkomenssteun."

"Je kunt de hypotheekrenteaftrek ook verlagen en de inkomstenbelasting verlagen. Dat zou een opsteker zijn voor huurders, ze worden dan niet meer fiscaal benadeeld en ze houden meer geld over doordat ze minder belasting betalen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eenmaal, andermaal: verhuurd aan de hoogste bieder?

60 procent van huurders heeft max 5000 euro

Van de huurders in Nederland heeft bijna 60 procent geen of een klein vermogen tot 5000 euro, aldus het CBS. Dat geldt maar voor 18 procent van de huiseigenaren.

Er zijn ook huurders die het gemiddelde flink omhoog trekken. Zo heeft 5 procent van hen een vermogen van een ton of meer. Maar bij huiseigenaren is die groep met 27 procent veel groter.

Jongeren tot 25 jaar hebben vaak maar weinig vermogen of zelfs schulden. Ze hebben ook minder vaak een eigen woning dan de rest van de Nederlanders.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van