Ga naar de inhoud
Wél beter geworden

Nederland heeft niet meer het beste pensioensysteem ter wereld

Gepensioneerden fietsen bij Rotterdam. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon

Het Nederlandse pensioensysteem is nóg beter dan vorig jaar en toch zijn we niet meer de beste ter wereld. De IJslanders zijn ons voorbij gestreefd.

Dat blijkt uit een overzicht van HR- en pensioenadviseur Mercer. Bijna een decennium lang streden Nederland en Denemarken om de eerste plek op de ranglijst die Mercer opstelt.

Vorig jaar stond Nederland nog fier bovenaan, vóór de Denen. Maar beide landen moeten nu de IJslanders laten voorgaan en dat terwijl Mercer dat land voor het eerst meeneemt in de vergelijking. "Ze komen met stip binnen op nummer één", aldus pensioenexpert Marc Heemskerk van Mercer.

Kijk
Lees ook:
Kijk terug: online seminar over nieuwe pensioenstelsel

We scoren nog wel een 8

Het IJslandse pensioenstelsel scoort nóg beter dan dat van ons doordat daar relatief meer 55-plussers aan het werk zijn, zegt Heemskerk. "Als je werkt kun je meer pensioen voor jezelf opbouwen én bijdragen aan het staatspensioen, dat bij ons AOW heet. Als je niet werkt, draag je ook geen AOW-premies af."

Verder zijn de schulden van huishoudens in IJsland wat lager dan in Nederland, aldus Heemskerk. Daardoor hoeven IJslandse gepensioneerden minder schulden af te lossen en kunnen ze meer uitgeven aan andere zaken, zegt hij. Bovendien is de bevolkingsopbouw in IJsland gunstiger, waardoor er straks meer inwoners zijn om AOW-premie te betalen, legt Heemskerk uit.

Grote
Lees ook:
Grote pensioenfondsen staan er weer rooskleuriger voor

"Ons pensioensysteem blijft wel goed scoren, in vergelijking met andere landen, zegt hij. "We zijn één van de slechts drie landen in de wereld die een 'A' scoren, oftewel een acht of hoger."

'Minder kortingsdreiging'

Doordat de aandelenkoersen al een tijdje stijgen en de marktrente ook wat oploopt, is de kortingsdreiging bij de meeste pensioenfondsen volgens hem voorbij. "Er zijn zelfs pensioenfondsen die de pensioenen gaan verhogen, dus ik ik zie een voorzichtig zonnetje."

Na 45 jaar stoppen met werken? Dat gaat zomaar niet

03:26