Ga naar de inhoud
Schadeclaim kwart miljoen

Vlak voor pensioen ontslagen wegens kussen receptioniste

Volgens de it-medewerker had hij de receptioniste een afscheidszoen op de wang willen geven. Beeld © ANP

Een 62-jarige werknemer van een automatiseringsafdeling is zijn baan kwijtgeraakt, omdat hij een receptioniste probeerde te kussen. De man eiste ruim een kwart miljoen euro aan ontslagvergoedingen, maar de kantonrechter veegt die eis van tafel.

De man werkte sinds 1982 als it-medewerker van het bedrijf, waarvan de naam onleesbaar is gemaakt in een recent openbaar geworden rechterlijke uitspraak over de zaak. Op 25 mei deed hij een poging om de receptioniste van het bedrijf te zoenen. Zij stapte daarop hevig geëmotioneerd naar haar werkgever.

Zoenpoging

Tijdens een gesprek met personeelszaken bevestigde de man dat hij de receptioniste had proberen te kussen. Volgens hem had hij de vrouw gesproken op de weg naar buiten, en had hij haar ter afscheid een zoen op de wang willen geven. 

De receptioniste stelde echter dat de man haar op de mond had willen kussen. Ook verklaarde zij dat hij met zijn poging was doorgegaan, nadat zij door het afwenden en bedekken van haar gezicht te kennen had gegeven dat zij daar niet van gediend was. De kus was uiteindelijk in haar haar beland.

Ook gaf de vrouw aan zich bedreigd te hebben gevoeld, te meer omdat er verder niemand in het pand aanwezig was.

Ontslag op staande voet

De werkgever ontsloeg de man op staande voet, omdat hij door zijn zoenpoging een onveilige werkomgeving voor de receptioniste zou hebben gecreëerd. Ook wees het bedrijf erop dat hij daarmee de anti-coronaregels had overtreden.

Dit
Lees ook:
Dit is de top-10 meest spraakmakende ontslagzaken in 2020

Door het ontslag op staande voet verloor de man niet alleen zijn baan, maar ook zijn recht op een ww-uitkering.

Te streng

De werknemer stapte vervolgens naar de rechter, waar hij stelde dat zijn werkgever hem veel te streng had gestraft.

Volgens de man is zijn verklaring over het incident verdraaid, en is hij daardoor onterecht beschuldigd. Volgens hem had zijn werkgever moeten volstaan met een berisping of schorsing, mede gezien zijn lange en verder onberispelijke dienstverband van 39 jaar en het feit dat zijn pensioen in zicht was.

Claim kwart miljoen euro

De man legde zich erbij neer dat hij zijn baan kwijt was, maar eiste wegens onterecht ontslag wel vertrekpremies en schadevergoedingen van in totaal ruim 267.000 euro.

Zo
Lees ook:
Zo vaak komt seksueel ongewenst gedrag voor op jouw werkvloer

De zoenlustige werknemer ving niet alleen bot bij de receptioniste, maar ook bij de kantonrechter in Utrecht, blijkt uit een vrijdag openbaar geworden uitspraak.

Straf terecht

De kantonrechter erkent weliswaar dat het ontslag op staande voet gezien de omstandigheden van de man een harde straf is, maar oordeelt toch dat de maatregel terecht was.

"Hoe goed de staat van dienst van hem ook was en hoe moeilijk de consequentie van een ontslag aan de vooravond van het pensioen ook is, deze omstandigheden kunnen zijn handelen in dit geval niet rechtvaardigen", aldus de rechter. 

Vier
Lees ook:
Vier vrouwen lastiggevallen; geen ontslag op staande voet

Of hij de vrouw nu op de mond of de wang had willen zoenen, doet volgens de rechter niet ter zake. Omdat het bedrijf de man terecht op staande voet ontsloeg, heeft hij geen recht op de geëiste ontslag- en schadevergoedingen.

Hoger beroep

De advocaat van de werknemer laat weten dat de man in hoger beroep gaat. "Hij is het totaal niet eens met het ontslag en de uitspraak. Hij wilde een vriendschappelijke afscheidszoen geven. Deze uitspraak heeft zeer verstrekkende gevolgen, zoals het mislopen van zijn transitievergoeding en recht op ww."

De werkgever onthoudt zich van commentaar op de zaak, aldus de advocaat van het bedrijf.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief