Ga naar de inhoud
Hoge gasprijzen

We willen isoleren, maar de wachttijden lopen op

Isolatie van een spouwmuur. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media

We zijn wakker geworden door de hoge gasprijzen. Sommige bouwmarkten zien een verdubbeling in de verkoop van kleine isolatiematerialen zoals tochtstrips en radiatorfolie. Maar als je het groter wilt aanpakken, dan moet je veel geduld hebben.

De gasprijs schiet omhoog en ook elektriciteit wordt duurder. Hoog tijd dus om te kijken of je je huis nog wat beter kunt isoleren, zodat je wat kunt besparen op je energiekosten. Maar je bent niet de enige die dat denkt.

Je kunt het natuurlijk groot aanpakken. Zo kun je spouwmuren isoleren, of je dak of vloer isoleren. Maar voordat je huis geïsoleerd is gaan daar nog een maand of twee of drie overheen als je het laat doen. En die wachttijden zullen snel oplopen, denkt de branche.

Zo
Lees ook:
Zo bespaar je op je energierekening: 'Hou je verbruik bij via display of app'

'Veel vraag'

"We verwachten dat de stijgende energieprijzen tot een ongekende toename van het aantal isolatieopdrachten zal leiden", zegt Piet-Jan Dijkstra, voorzitter van Venin, de Vereniging van erkende isolatiebedrijven.

Van oudsher stijgt de vraag naar isolatie als het stookseizoen begint, maar nu al is er sprake van een stijging van 10 procent van de vraag naar isolatie ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, dus zonder seizoenseffect, aldus Dijkstra. De grote toename verwacht hij als consumenten de afrekening van hun energieleverancier krijgen, dat is dus begin volgend jaar.

Gasprijs
Lees ook:
Gasprijs door het dak – maar de kraan in Groningen blijft vrijwel dicht

"Normaal verdubbelen rond deze tijd de aanvragen voor isolatie, maar nu de gasprijs zo stijgt is zelfs sprake van een vervijfvoudiging, dat is echt wel bijzonder", voegt Rick Takkenkamp, van isolatiebedrijf Takkenkamp Groep daar aan toe.

'Gebrek aan personeel'

Probleem is volgens Dijkstra dat bedrijven uit de branche kampen met 'een structureel gebrek aan vakbekwaam personeel'.

De meeste vraag is traditioneel naar spouwmuur- en vloerisolatie, aldus Dijkstra. Dat zijn namelijk goedkoper dan dak- en glasisolatie. "Maar de laatste weken ontloopt de vraag naar die vier soorten isolatie elkaar niet veel."

Kabinet
Lees ook:
Kabinet broedt op compensatie explosieve stijging energiekosten: 'We willen dat oplossen'

Gamma: vraag is verdubbeld

Het makkelijkst is natuurlijk om zelf tochtstrips en radiatorfolie aan te brengen. De vraag daarnaar is verdubbeld in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar, zegt Laurens Miedema, woordvoerder bij Intergamma, het bedrijf achter Gamma en Karwei bouwmarkten.

"De vraag naar radiatorfolie is het meest gestegen, we hebben heel veel meer moeten bestellen", aldus Miedema. Bij Gamma neemt de vraag toe sinds begin deze maand, aldus Miedema. Dat is net rond de tijd dat de hogere prijs van gas en elektriciteit meer in het nieuws kwam. 

Praxis zegt wel dat er een wat hogere vraag is, maar of er ook een toename is ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar, daar heeft het bedrijf nog geen cijfers over.

Waarom je gasrekening zo hoog is (en waarom dat voorlopig nog zo blijft)

03:34
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief