Gemiddeld 128.000 euro

Nederlanders zijn schatrijk: vierde plek op wereldranglijst

12 oktober 2021 12:59 Aangepast: 13 oktober 2021 07:59
Nederlanders zijn wereldwijd gezien relatief rijke mensen. Beeld © ANP Foto

Nederlanders staan vierde op de ranglijst van mensen met het hoogste vermogen. Alleen Amerikanen, Zwitsers en Denen zijn nóg rijker.

Dat blijkt uit een onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes. Het bedrijf keek naar het gemiddelde nettovermogen van mensen in bijna 60 landen in 2020. Daarbij worden de schulden afgetrokken van de waarde van bezittingen.

Het rijkst zijn Amerikanen, zij bezitten gemiddeld, na aftrek van schulden, 218.469 euro. Nederlanders hebben gemiddeld 128.557 euro. Dat is ruim 14.000 euro meer dan vorig jaar. In 2000 stonden we overigens nog op de zevende plaats.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

IMF laaiend enthousiast over Nederlandse economie

De waarde van alle bezittingen van alle inwoners in die 60 landen steeg vorig jaar, ondanks corona, met 9,7 procent.

Gemiddeld per inwoner

Dat kwam doordat in veel landen overheden de economie massaal steunden. Daardoor behielden veel mensen hun baan. Verder stegen de aandelenkoersen, waardoor degenen die belegden ook rijker werden, aldus de onderzoekers.

De onderzoekers benadrukken dat het onderzoek om gemiddelde bedragen per inwoner gaat, maar dat de feitelijke verdeling van de rijkdom heterogeen is. Vooral de rijken worden rijker en er zijn volgens Euler Hermes ook genoeg mensen die juist in coronatijd hun spaargeld hebben moeten aanspreken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Nederlanders in halve eeuw tijd twee keer zo rijk geworden'

Een deel van de Nederlandse rijkdom komt, afgezien van het feit dat we een spaarzaam volkje zijn, doordat we 'gedwongen' worden om geld te sparen voor onze oude dag. Veel Nederlanders draaien daarvoor mee in een pensioenfonds.

Lastiger uitgeven

Ook was het vorig jaar lastiger om geld uit te geven, doordat winkels, horeca en onder meer bioscopen een deel van de tijd dicht waren. Bovendien was het vanwege allerlei coronarestricties moeilijker om op (verre) vakantie te gaan, schrijven de onderzoekers.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore